Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

O problematike nadčasov lekárov sa bude ďalej rokovať

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Lekárom, ktorí počas núdzového stavu vyhláseného vládou odmietnu nastúpiť do služby, hrozí pokuta alebo väzenie.

Bratislava 16. januára (TASR) - Riešenie problematiky slúženia nadčasov lekárov by mali podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej priniesť ďalšie rokovania s lekárskymi odborármi. Ako poznamenala po ich dnešnom spoločnom stretnutí, základom je rokovanie a dohoda, pričom ministerstvo chce do budúcnosti dosiahnuť garanciu, že pacienti dostanú vždy lekársku starostlivosť v plnom rozsahu a ono bude lekárom zase vopred garantovať podmienky, za ktorých budú služby slúžiť.

Oddelenie bez spomínanej garancie podľa jej slov nemôže existovať, keďže nie je bezpečné pre pacienta. "Pevne verím, že toto je prvý krok... Verím, že ako sme dospeli k zhode pri platoch, tak dospejeme naozaj aj k dohode ohľadne nadčasov, bola nám prezentovaná ochota rokovať a dohodnúť sa," povedala Zvolenská s tým, že zo strany odborov malo prísť aj porozumenie, že problém nemožno vyriešiť za mesiac. LOZ má na riešení spolupracovať.

"Čo sa týka nadčasov, sme za vyriešenie problému, nie za zametanie pod koberec, ako to rieši Zákonník práce," skonštatoval šéf Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Podľa podpredsedu LOZ Pavla Oravca by v tomto prípade mohlo pomôcť aj plánované zreálnenie platieb za jednotlivé výkony, čo označil za najdôležitejšiu otázku slovenského zdravotníctva.

Lekárom sa však nepáči plánované sprísnenie sankcií za neposkytnutie zdravotnej starostlivosti v prípadoch vyhlásenia núdzového stavu. Kritizujú ho odbory aj Slovenská lekárska komora (SLK). "Myslím, že ten poslanecký návrh neprospeje tým emóciám medzi lekármi, a nie je to veľmi dobrý krok z môjho pohľadu na to, aby sme pracovali v pokojnej atmosfére," povedal Visolajský. Odbory preto plánujú osloviť politické strany a vysvetliť im riziká tohto návrhu, ktorý nemá okrem negatívnych emócií podľa Visolajského prinášať žiadne riešenie.

Ako v tejto súvislosti poukázala SLK, načasovanie tejto iniciatívy je nepochopiteľné, pretože situácia v slovenských nemocniciach je v súčasnosti pokojná a lekári sa venujú pacientom. Komora cestu nátlaku a represií nepovažuje za šťastné riešenie. "Lekárska komora preto verí, že ministerstvo od takéhoto represívneho legislatívneho kroku, ktorý je iba demonštráciou moci, ustúpi, nakoľko by to neviedlo k vyriešeniu situácie, skôr naopak, išlo by o prejav neschopnosti riešiť súčasné problémy komunikáciou a dialógom," napísala SLK vo svojom stanovisku.

Predseda lekárskych odborov v prešovskej fakultnej nemocnici Michal Polician upozornil, že voči takýmto snahám o oklieštenie základných ľudských práv a slobôd budú lekári zásadne protestovať, či už na pôde domácich inštitúcií alebo na zahraničných fórach. "Pripravované legislatívne návrhy z pôdy ministerstva priamo odporujú Ústave SR i medzinárodným dohovorom, ktoré SR ako jeden z dvoch nástupníckych štátov po zániku ČSFR ratifikovala. Vyzývame všetkých kompetentných vedúcich pracovníkov, aby zvážili ústavnosť pripravovaných krokov," zhrnul.

Lekárom, ktorí počas núdzového stavu vyhláseného vládou odmietnu nastúpiť do služby, hrozí pokuta alebo väzenie. Ministerstvo zdravotníctva zároveň pripravilo paragraf, podľa ktorého bude vyhýbanie sa tejto povinnosti trestné. Rezort tak reaguje na situáciu, ktorá vznikla počas hromadného podávania výpovedí v roku 2011, keď lekári odišli hromadne na "péenky", ako aj na nedávnu situáciu v žilinskej nemocnici, kde lekári nenastúpili do pohotovostných služieb. Ministerstvo chce navyše zabezpečiť nepretržitú prevádzku v nemocniciach zmenou zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti.