Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárne by mali mať možnosť poskytnúť zľavy na doplatkoch za lieky

Ilustračné foto Foto: TASR/Jozef Ďurník

Nový systém má podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej umožniť lekárňam znížiť doplatok pacientov na úkor svojej marže.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Lekárne by mali mať možnosť aj po zrušení vernostných systémov naďalej poskytovať zľavy na doplatkoch za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny predpísané na recept.

Nový systém má podľa ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej umožniť lekárňam znížiť doplatok pacientov na úkor svojej marže. "Ak lekárne reálne ukroja zo svojich marží a tieto prostriedky pretavia do zníženia doplatkov, pacienti tým ušetria," povedala.

Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu k novele zákonu o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý by mal v parlamente predložiť predseda zdravotníckeho výboru Richard Raši, zľava bude môcť byť maximálne polovica z doplatku. "Poskytnutá zľava z doplatku nesmie presiahnuť 50 percent výšky doplatku," píše sa v návrhu.

Šéfka rezortu zdôraznila, že tento návrh nemá nič spoločné s vernostnými systémami, ktoré považuje za marketingový nástroj, a nebude pacientov zaväzovať k tomu, aby chodievali do danej lekárne, ako v súčasnosti pre využívanie zľavy. Cieľom má byť podľa je slov chrániť tie najslabšie skupiny, ako aj zabezpečiť, aby chronickí pacienti pre vysoké doplatky za lieky neboli podliečení. Návrh má však zároveň zachovávať regulačnú časť doplatku.

Poskytovanie zliav cez vernostné systémy na lieky na recept, ktoré ministerstvo navrhuje zrušiť cez novelu zákona o liekoch, je v súčasnosti tiež dobrovoľné a v prípade, že sa lekáreň rozhodne poskytovať zľavy pacientom, tak 50 percent z výšky zľavy, ktorú poskytla pacientovi, musí poskytnúť aj zdravotnej poisťovni. Z navrhovaného mechanizmu by sa poisťovniam už prostriedky zo zľavy nevracali, celá by smerovala k pacientovi. Ten ju bude zároveň dostávať okamžite, a nie zbierať vernostné body.