Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárska komora a spoločnosť: V zdravotníctve treba presadiť zmeny

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Stav slovenského zdravotníctva je alarmujúci a všetci vieme, že jeho úpadok sa nedarí zastaviť, uviedol prezident SLK Marian Kollár.

Bratislava 11. februára (TASR) – Predstavitelia Slovenskej lekárskej komory (SLK) a Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS) vyzvali budúcich predstaviteľov vládnej koalície, aby sa zaoberali zmenami systému zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Opatrenia, ktoré v utorok po skončení odbornej zdravotníckej konferencie s názvom Spoločne a odborne za pacienta predostreli, sa podľa ich názoru majú presadiť vo vládnom programe v rokoch 2020 až 2024.

"Stav slovenského zdravotníctva je alarmujúci a všetci vieme, že jeho úpadok sa nedarí zastaviť," uviedol prezident SLK Marian Kollár s dôvetkom, že slovenské zdravotníctvo potrebuje zásadnú, komplexnú a odbornú reformu.

Navrhovaná zmena by mala podľa SLK a SLS stáť na úprave legislatívy, postavenej na štátom garantovanom nároku na dostupnú a bezplatnú zdravotnú starostlivosť vrátane definovaného verejného charakteru vlastníctva finančných prostriedkov z odvodov povinného zdravotného poistenia a zabezpečiť ich transparentné využívanie.

Ďalej žiadajú prijatie legislatívnych opatrení smerujúcich k prevzatiu plnej kontroly a zodpovednosti štátu za verejnú sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti vrátane regulačnej funkcie štátu v procese dohadovania úhrad zdravotnej starostlivosti, hradenej z prostriedkov verejného zdravotného poistenia.

Rovnako žiadajú zabezpečenie pre nasledujúci vzdelávací cyklus podmienok na prípravu zvýšeného počtu zdravotníckych pracovníkov a vytvoria legislatívne podmienky na výkon zdravotníckych povolaní občanmi z tretích krajín tak, aby bola zabezpečená odbornosť a kvalita ich výkonu predovšetkým s ohľadom na bezpečnosť pacientov.

SLK a SLS tiež vyžadujú systematické zvyšovanie rozpočtu na zdravotníctvo, a to tak, aby výška prostriedkov z verejných zdrojov dosiahla minimálne priemernú výšku výdavkov štátov Európskej únie.

Chcú tiež bezodkladné opatrenia na začatie výstavby a dobudovanie univerzitných nemocníc v Bratislave a v Martine. Lekárska komora spolu s lekárskou spoločnosťou poukazujú aj na dôležitosť výstavby a rekonštrukcií nemocníc v krajských mestách tak, aby boli vytvorené materiálno-technické podmienky na poskytovanie zdravotnej starostlivosti na úrovni aktuálnej medicínskej vedy.