Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárska komora sa pre zrážkovú daň obrátila na prokurátora

Foto: TASR/AP

Slovenská lekárska komora (SLK) sa pre povinnosť platiť zrážkovú daň z príjmov od farmaceutických spoločností obrátila koncom apríla s podnetom na generálneho prokurátora.

Bratislava 18. mája (TASR) - Slovenská lekárska komora (SLK) sa pre povinnosť zdravotníckych pracovníkov platiť zrážkovú daň z peňažných a nepeňažných príjmov od farmaceutických spoločností obrátila koncom apríla s podnetom na generálneho prokurátora. Komora chce, aby podal na Ústavný súd SR návrh na začatie konania o ústavnosti časti zákona o dani z príjmov upravujúcej túto povinnosť, ako aj návrh na pozastavenie účinnosti.

Komora poukazuje, že zrážková daň zníži dostupnosť aktivít sústavného vzdelávania pre zdravotníckych pracovníkov, čím má dochádzať k porušenie ústavného práva na ochranu zdravia obyvateľov SR. Ako sa poukazuje v podaní, ktoré má TASR k dispozícii, zdravotníci majú povinnosť sústavne sa vzdelávať a "finančné sankcionovanie" demotivuje farmaceutické spoločnosti zúčastňovať sa na aktivitách sústavného vzdelávania, rovnako má odrádzať aj lekárov.

Legislatívnemu rámcu okrem toho komora vyčíta aj znevýhodnenie poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v porovnaní s inými podnikateľskými subjektmi a zásah do ich práva podnikať. Má tiež dochádzať k diskriminácii zdravotníkov v porovnaní s nezdravotníckymi pracovníkmi. Komora upozorňuje, že pokiaľ by obaja vystúpili na rovnakom zdravotníckom podujatí, dane z odmeny, ktoré bude musieť zaplatiť zdravotník, budú vyššie.

Zdravotnícke firmy a zdravotnícki pracovníci museli do konca apríla po prvýkrát zaplatiť tzv. zrážkovú daň. Tá sa po novom platí aj v prípade bezplatnej účasti na seminároch, kongresoch a podobných akciách. Pokiaľ napríklad farmafirma zaplatí za lekára registračný poplatok, dopravu, stravovanie a ubytovanie, ten je povinný tieto nepeňažné plnenia zdaniť zrážkovou daňou.