Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Akútne operácie tvorili tretinu zákrokov v levočskej nemocnici

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

V decembri odštartovali v nemocnici aj prvé operácie na novej artroskopickej veži a zároveň zaškolili personál.

Levoča 31. januára (TASR) - V levočskej nemocnici vlani vykonali viac ako 1100 operačných zákrokov, tretina z nich boli akútne. Primár oddelenia všeobecnej a úrazovej chirurgie Ľubomír Strelka uviedol, že táto časť nemocnice prešla zásadnou zmenou, keďže zdravotníci sa presťahovali do zrekonštruovaných priestorov.

Akútne operácie tvorili 33 percent zo všetkých operačných zákrokov. Najsilnejším mesiacom v počte vykonaných operácií bol október. "V minulom roku sme na operačných sálach vykonali 1128 operácií v odboroch všeobecná chirurgia, traumatológia, ortopédia a urológia. Celkovo 123 októbrových zákrokov tvorilo takmer 11 percent z celkového počtu operácií za rok 2023," konkretizoval Strelka.

Na urgentnom príjme minulý rok spustili prevádzku novej a kompletne vybavenej operačnej sály zameranej na ortopedickú a traumatologickú operatívu. Práve operácie týchto dvoch odborov spolu tvorili 34 percent zo všetkých výkonov.

Okrem iných noviniek vlani v Levoči uskutočnili prvý operačný zákrok inovatívnym artroskopickým systémom, vďaka ktorému sa skráti operačný čas o 40 percent. Použitie plazmového "noža" zvyšuje ochranu chrupaviek v kĺboch a má význam aj pri rekonvalescencii pacienta. V decembri odštartovali v nemocnici aj prvé operácie na novej artroskopickej veži a zároveň zaškolili personál.