Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Levočská nemocnica vyzýva ľudí, aby prišli darovať krv

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Na odber je potrebné sa niekoľko dní vopred objednať, najlepšie telefonicky na čísle 053 3913 370, kde sa spresní deň a hodina, dopĺňa Pavliková.

Levoča 2. mája (TASR) - Všeobecná nemocnica s poliklinikou v Levoči vyzýva darcov krvi, aby prišli na tamojšie Hematologicko-transfúzne oddelenie (HTO) a darovali krv. TASR o tom informovala hovorkyňa skupiny Agel Martina Pavliková s tým, že každý darca krvi je v nemocnici vítaný, pretože neodkladné a život zachraňujúce operácie sa realizujú každý deň.

Hovorkyňa dodáva, že HTO levočskej nemocnice pokračuje v odberoch krvi i počas epidémie ochorenia COVID-19. Zrušili však všetky výjazdové odbery krvi mimo nemocnice. „Radi privítame darcov krvi na našom HTO v bežné odberové dni, to znamená utorky a štvrtky, prípadne i počas mimoriadnych odberov, ktoré sa však budú plánovať aktuálne, podľa potreby,“ vysvetľuje primár HTO Rastislav Osif.

Vzhľadom k hygienicko-epidemiologickej situácii v dôsledku šírenia nákazy nového koronavírusu platia určité obmedzenia v objednávaní darcov aj pri vykonávaní odberov krvi. „Na odber je potrebné sa niekoľko dní vopred objednať, najlepšie telefonicky na čísle 053 3913 370, kde sa spresní deň a hodina, na ktorú darca, respektíve malé skupiny darcov, maximálne traja naraz, prídu na HTO. Opatrením sa sleduje, aby sa na oddelení nekumulovalo väčšie množstvo ľudí,“ dopĺňa Pavliková.

Darovať krv môžu len tí darcovia, ktorí podľa aktualizovaného usmernenia hlavného odborníka MZ SR pre transfúziológiu v súvislosti s výskytom COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS-CoV-2 spĺňajú určité kritériá.