Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Libéria eviduje už len päť potvrdených prípadov eboly

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Západoafrická Libéria, donedávna epicentrum bezprecedentnej epidémie eboly, registruje už len päť potvrdených prípadov tohto ochorenia.

Monrovia 23. januára (TASR) - Západoafrická Libéria, donedávna epicentrum bezprecedentnej epidémie eboly, registruje už len päť potvrdených prípadov tohto ochorenia. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na libérijské ministerstvo zdravotníctva.

"V Libérii máme dnes (už len) päť potvrdených prípadov eboly. To znamená, že dostaneme k nule, ak všetko pôjde dobrým smerom, a ak neochorejú ľudia na iných miestach," vyhlásil libérijský viceminister zdravotníctva a šéf národného tímu boja proti ebole Tolbert Nyenswah.

Tri z piatich evidovaných prípadov eboly sú v hlavnom meste Monrovia a ďalšie dva v okresoch Bomi a Grand Cape Mount.

Nyenswah minulý týždeň vyhlásil, že choroba môže byť v Libérii - v prípade priaznivého vývoja - eliminovaná už do konca februára.

Najhoršia zaznamenaná epidémia eboly v histórii si v Libérii, Sierre Leone a Guinei vyžiadala už vyše 8600 životov.

V čase kulminácie epidémie museli libérijské nemocnice odmietať nakazených kvôli nedostatku miesta a viazlo odpratávanie tiel obetí z ulíc miest. K rapídnemu zlepšeniu situácie v krajine prispelo intenzívne medzinárodné úsilie, podporené rozsiahlou osvetovou kampaňou a logistickou podporou stoviek amerických vojakov.