Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Misionárku, ktorá sa v Libérii infikovala ebolou, previezli do Atlanty

Preprava Nancy Writebolovej, u ktorej diagnostikovali v Libérii ebolu v Mariette 5. augusta 2014. Foto: TASR/AP

Writebolová bola v izolácii v Libérii od momentu stanovenia vážnej diagnózy, napísala agentúra AP.

Atlanta 5. augusta (TASR) - Americkú misionárku Nancy Writebolovú (59), u ktorej diagnostikovali v Libérii ebolu, previezlo dnes špeciálne upravené lietadlo do Atlanty, kde je už od soboty so symptómami rovnakého ochorenia zisteného tiež v Libérii jej krajan, lekár Kent Brantly.

Writebolová bola v izolácii v Libérii od momentu stanovenia vážnej diagnózy, napísala agentúra AP, podľa ktorej bola s cudzou pomocou schopná pohybu po vlastných nohách.

Podobne ako skôr prevezený lekár poskytujú špecialisti aj misionárke experimentálny preparát od výrobcu z kalifornského San Diega, ktorý sa opiera o protilátky. Podľa informácií spravodajskej televízie CNN sa zdravotný stav 33-ročného Brantlyho po podaní prípravku v priebehu jedinej hodiny zlepšil. Experti sú však vzhľadom na fakt, že preparát nebol doteraz testovaný na ľuďoch, s prognózami a s ohľadom na možné riziká veľmi zdržanliví.

Jeden z nich - Thomas Geisbert z University of Texas, ktorý patrí medzi popredných odborníkov na ebolu, pochybuje o tak rýchlej účinnosti preparátu. "Je nerealistické očakávať, že tak vážne klinické symptómy zmiznú v priebehu hodiny. To sa stáva iba vo filmoch," citovala jeho slová agentúra DPA. Napriek tomu však Geisbert vzhľadom na údaje z doterajšieho testovania lieku, ktoré považuje za fenomenálne a podľa neho skrývajú iba minimum rizík, vníma rozhodnutie použiť ho v danej situácii za veľmi dobrú voľbu.