Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liečba hemofílie je efektívnejšia ako v minulosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Ochorenie sa vyskytuje prevažne u mužov, pretože gén pre tento zrážací faktor je uložený na pohlavnom chromozóme X.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Liečba hemofílie je v súčasnosti efektívnejšia. Pacienti pre lepšiu diagnostiku a kvalitu lekárskej starostlivosti trpia menším postihnutím kĺbov a dožívajú sa vyššieho veku ako v minulosti. Upozornil na to Národný portál zdravia (NPZ). Na Slovensku je podľa posledných štatistík Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) 6980 pacientov s hemofíliou.

Ide o nevyliečiteľné ochorenie, ktoré sa prejavuje zrážanlivosťou krvi. Vyskytuje sa prevažne u mužov, pretože gén pre tento zrážací faktor je uložený na pohlavnom chromozóme X. "Keďže muži majú len jeden chromozóm X, akákoľvek odchýlka v génoch uložených na tomto chromozóme sa bude klinicky prejavovať," spresnil NPZ. Ojedinele sa vyskytuje aj u žien, tie ich môžu preniesť na synov.

Hemofilik po minimálnom poranení nadmerne krváca, priblížila hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. Krvácanie však podľa nich vzniká aj spontánne, bez zjavnej príčiny. "Môže sa opakovať aj 50-krát do roka a časom spôsobí trvalé poškodenie kĺbov. V priebehu života môže krvácanie zasiahnuť ktorúkoľvek časť tela, najvážnejšie je krvácanie po úraze hlavy," doplnila.