Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liečba HIV pozitívnych pacientov by sa mala začať hneď po diagnóze

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Nová smernica znamená, že všetkým 37 miliónom HIV pozitívnych ľudí vo svete by malo byť okamžite ponúknuté liečenie, čo je nerealistická predstava v chudobných krajinách.

Londýn 30. septembra (TASR) - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zrevidovala svoju smernicu týkajúcu sa HIV pozitívnych pacientov. Odporúča, aby sa okamžite začalo s liečením každého človeka, u ktorého testy potvrdia prítomnosť vírusu spôsobujúceho AIDS, informovala dnes tlačová agentúra AP.

WHO doteraz odporúčala, aby lekári počkali s liečením ľudí s HIV, až kým ich imunitné systémy nenaznačia, že ochoreli. V dnešnom vyhlásení WHO uviedla, že nové odporúčania vychádzajú z najnovších testov. Tie ukázali, že skoré začatie liečenia "udrží ľudí s HIV (dlhšie) nažive, zdravšími a zredukuje riziko prenosu vírusu".

Nová smernica znamená, že všetkým 37 miliónom HIV pozitívnych ľudí vo svete by malo byť okamžite ponúknuté liečenie, čo je nerealistická predstava v chudobných krajinách, kde sa k liekom nedostávajú často ani mnohí chorí pacienti. Vlani sa celosvetovo liečilo iba asi 15 miliónov ľudí s HIV.