Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liečbu pacientov s hypertenziou komplikuje ich neochota spolupracovať

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Odborníčky v tejto súvislosti upozorňujú, že neliečený vysoký krvný tlak môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám až predčasnému úmrtiu.

Bratislava 22. novembra (TASR) – Možnosti liečby vysokého krvného tlaku na Slovensku sú dobré, problémom je neochota pacientov spolupracovať. Najefektívnejšie ju možno zlepšiť znížením počtu tabliet, ktoré musí pacient užívať. Pre TASR to uviedla prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti a kardiologička Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave Anna Vachulová s tým, že cieľom je vytvoriť čo najjednoduchší režim, ktorý pacienta nebude zaťažovať.

"Je to jeden z hlavných faktorov, ako zlepšiť adherenciu, čiže mieru spolupráce pacienta pri liečbe ochorenia," vysvetlila Vachulová. Pacient môže mať v jednej tablete viac účinných látok. Má tak zabezpečenú dostatočnú liečbu nielen vysokého krvného tlaku, ale napríklad aj cholesterolu.

Spojenie liečiv v jednej tablete sa nazýva fixná kombinácia, pričom podľa odborníčky je ich na Slovensku k dispozícii množstvo. Tým, že pacientovi stačí užívať jednu tabletku denne, zvyšuje sa jeho ochota užívať lieky, čím vzrastá aj efekt liečby. "U pacienta sa významne limituje riziko vzniku závažných srdcovo-cievnych príhod, ako je infarkt srdca alebo mozgu,“ doplnila hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková.

Odborníčky v tejto súvislosti upozorňujú, že neliečený vysoký krvný tlak môže viesť k závažným zdravotným komplikáciám až predčasnému úmrtiu. "Neliečený alebo nesprávne liečený vysoký krvný tlak je priamou príčinou kardiovaskulárnych ochorení. Je teda najčastejšou príčinou predčasných srdcovo-cievnych úmrtí," priblížila Vachulová s tým, že neliečená hypertenzia je úzko spojená so vznikom cerebrovaskulárnych komplikácií, teda s mozgovými príhodami.

Taktiež dochádza k poškodeniu obličiek a postupnému zhoršovaniu ich funkcie, pričom pacienti môžu skončiť aj na dialýze. Neliečený vysoký krvný tlak môže poškodiť aj oči, alebo viesť ku vzniku demencie. "Väčšina pacientov si myslí, že sa bude liečiť rok, dva alebo päť, ale to je mylná predstava. Ako sme už spomínali, ide o chronické, väčšinou celoživotné ochorenie," doplnila.