Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Liek Lagevrio na COVID-19 možno predpísať len po PCR teste

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kritizuje, že antigénový test už stačiť nebude a pacienti budú musieť bez ohľadu na svoj zdravotný stav a rizikovosť absolvovať ďalší, drahší test.

Bratislava 27. júla (TASR) - Liek Lagevrio na liečbu ochorenia COVID-19 môžu lekári pacientom s miernym až stredne ťažkým priebehom ochorenia predpísať na základe pozitívneho PCR testu. Vyplýva to z usmernenia ministerstva zdravotníctva. Prezidentka Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska (SVLS) Monika Palušková kritizuje rezort za byrokraciu.

"Pacient po pozitívnom antigénovom teste môže požiadať o vykonanie PCR testu, teda nie je ukrátený o možnosť indikácie dostupných liečiv," priblížilo pre TASR ministerstvo. Rovnaké pravidlá budú podľa usmernenia rezortu platiť aj v prípade lieku Paxlovid, ktorý má podobné účinky. "Pri oboch liekoch dochádza k veľmi závažnej zmene pri ich predpisovaní a vôbec nie je jasné, s kým úradníci takýto mimoriadne vážny medicínsky krok konzultovali," konštatuje Palušková.

Kritizuje, že antigénový test už stačiť nebude a pacienti budú musieť bez ohľadu na svoj zdravotný stav a rizikovosť absolvovať ďalší, drahší test. Varuje, že pacienti tak budú musieť dlhšie čakať, pričom sa neraz počíta každá hodina.

"Som presvedčená, že my všeobecní lekári budeme liečiť svojich pacientov podľa svojho najlepšieho vedomia, svedomia, odborných znalostí a etiky bez ohľadu na byrokratické direktívy. Našim členom sme už príslušné pokyny v záujme správnej liečby pacientov vydali," dodala Palušková.