Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pacienti by mali vymeniť lieky JEXT za nové, môžu mať chybné perá

Číslo šarže je uvedené na mieste, ktoré je na obrázku zvýraznené v červenom obdĺžniku. Foto: sukl.sk

Štátny ústav pre kontrolu liečiv informuje, že na trhu je momentálne dostupná náhrada vo forme lieku EpiPen.

Bratislava 27. januára (TASR) - Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) upozorňuje pacientov, že lieky JEXT 150 mikrogramov (č. šarže 0000844767) a JEXT 300 mikrogramov (č. šarží 0000774778, 0000800196, 0000874588, 0000907949) môžu mať nefunkčné aplikačné perá. Vyzýva pacientov, aby sa dohodli s lekárom na výmene lieku za nový. JEXT sa používa pri alergickej reakcii vzniknutej po uštipnutí hmyzom, užití liekov alebo vyvolanej potravinovými alergénmi.

"Pacienti s uvedenými šaržami lieku, ktorí doposiaľ neboli kontaktovaní svojim alergológom, by v najbližších dňoch mali navštíviť lekára, dohodnúť sa na vystavení nového receptu a následne si liek bezplatne vymeniť v lekárni," píše na svojej internetovej stráne ŠÚKL.

Informuje, že na trhu je momentálne dostupná náhrada vo forme lieku EpiPen. Pacienti si za ňu, po vystavení nového receptu lekárom, budú môcť liek bezplatne vymeniť v ktorejkoľvek lekárni. "Nové šarže lieku JEXT by mali byť na Slovensko dodané v prvej polovici mesiaca február 2014, po tomto termíne bude možné vymeniť dotknutú šaržu lieku JEXT za novú," dopĺňa ŠÚKL.

Výrobca lieku JEXT, spoločnosť Alk Abello stiahla liek z distribučnej siete a začala v spolupráci so ŠÚKL a hlavným odborníkom Ministerstva zdravotníctva SR pre klinickú imunológiu a alergológiu riešiť výmenu dotknutých šarží od pacientov. Časť pacientov už bola svojimi lekármi oslovená.

"Vzhľadom na to, že riziko výskytu chybných pier je nízke, v prípade vzniku alergickej reakcie je potrebné použiť liek, ktorý má pacient momentálne k dispozícii a to bez ohľadu na číslo šarže," radí ŠÚKL. Dodáva, že doteraz nebol zdravotníckymi pracovníkmi alebo pacientmi v SR hlásený žiadny prípad zlyhania pera u vyššie uvedených šarží lieku JEXT.