Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Farmafirmy dostali pokutu od ministerstva, a to za nedostupnosť liekov

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prvý z liekov pacienti užívajú proti bolesti a zápalu alebo pri liečbe reumatoidnej artritídy. Druhý nedostupný liek slúži na zníženie cholesterolu.

Bratislava 7. februára (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva SR pokutovalo dve farmafirmy za nedostupnosť liekov.

Obe dostali sankciu vo výške 10.000 eur a ministerstvo oba lieky zároveň vyradilo z kategorizačného zoznamu. Ide o Aceclofenac Accord a Spatizalex.

Prvý z liekov pacienti užívajú proti bolesti a zápalu alebo pri liečbe reumatoidnej artritídy. Druhý nedostupný liek slúži na zníženie cholesterolu. "Ministerstvo pri oboch nedostupných liekoch začalo konať na náklade podnetu občanov," povedala jeho hovorkyňa Martina Lidinská.

Prvú pokutu vo výške 10.000 eur uložilo ministerstvo podľa jej slov vlani v novembri pre nedostupnosť lieku na liečbu vysokého krvného tlaku. Aj v tomto prípade konalo na základe podnetu pacienta.

"Vo všeobecnosti platí, že povinnosťou každého držiteľa registrácie lieku, respektíve jeho zástupcu, je zabezpečiť dostupnosť liekov v takom rozsahu, aby nebola ohrozená zdravotná starostlivosť," vysvetlila Lidinská. Ak liek nie je dostupný na trhu v dostatočnom množstve počas 60, po sebe nasledujúcich dňoch, ministerstvo ho môže vyradiť zo zoznamu kategorizovaných liekov.