Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Niektoré onkolieky výrazne zdraželi, firma tvrdí, že nemala na výber

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Niektorí onkologickí pacienti, ktorí užívajú jeden z liekov Alkeran, Lanvis, Leukeran, Myleran a Purinethol, pocítili na nákladoch za svoju liečbu po novom roku výrazné zmeny.

Bratislava 6. februára (TASR) - V prípade liekov pre onkologických pacientov, najmä leukemikov, ktorých cena na Slovensku výrazne stúpla, nemal vraj ich výrobca na výber. "Čeliac voľbe medzi pokračujúcou stratovosťou alebo možným prerušením výroby týchto produktov, padlo rozhodnutie, že rozumné bude skôr zvýšiť cenu. Táto cenová revízia je stále na spodnom konci cenového spektra a predstavuje zlomok ceny iných porovnateľných protinádorových medikamentov," uviedla pre TASR v stanovisku spoločnosť Aspen Pharmacare Holdings Ltd., ktorá tieto lieky vyrába.

Niektorí onkologickí pacienti, ktorí užívajú jeden z liekov Alkeran, Lanvis, Leukeran, Myleran a Purinethol, pocítili na nákladoch za svoju liečbu po novom roku výrazné zmeny. Ceny jedného balenia týchto liekov pre pacientov, a to aj detských, stúpli o desiatky aj stovky eur. Najvýraznejší skok nastal v prípade lieku Myleran; kým vlani stál necelých deväť eur, teraz je jeho cena 281 eur. Napríklad cena Leukeranu stúpla z necelých päť eur na 181, Lanvisu z necelých 24 eur na vyše 181 eur. Pri Purinethole došlo k nárastu zo 6,4 na 80 eur.

"Toto zvýšenie cien bolo nutné vzhľadom na zvýšené náklady spojené s vlastníctvom týchto produktov," tvrdí farmaceutická spoločnosť s tým, že legislatívne požiadavky, ako aj požiadavky na kvalitu narástli. Táto zvýšená záťaž má byť najvýraznejšia práve u onkoproduktov malého objemu, ktoré si vyžadujú špeciálne výrobné postupy. Zosúlaďovanie cien medzi jednotlivými krajinami má byť nevyhnutné pre zabezpečenie nepretržitej dodávky a zníženie rizika arbitrážneho obchodovania s liekmi, ktoré by mohlo ohroziť ich dodávku pacientom žijúcim v oblastiach s nižšími trhovými cenami.

Zvýšenie ceny sa dotklo napríklad aj Českej republiky, ani jeden z dotknutých liekov tam však nemá maximálnu cenu výrobcu vyššiu ako v prepočte necelých 30 eur. Ceny niektorých liekov sa tiež, naopak, znížili. Vyplynulo to z dát, ktoré TASR poskytol český Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

V dôsledku toho, že firma Aspen Pharma Trading Ltd., ktorá lieky dodáva na slovenský trh, požiadala vlani o výrazné zvýšenie ceny, čo legislatíva neumožňuje akceptovať, vypadli na základe jej žiadosti z kategorizačného zoznamu a prišli o úhrady poisťovní. Firma dala podľa ministerstva zdravotníctva žiadosť preto, že im na základe referencovania vyšli nízke ceny. Lieky sú tak aj naďalej pre pacientov dostupné, poisťovne ich však nemusia pacientom uhrádzať. Lieky tak zatiaľ pacientom prepláca iba štátna poisťovňa Všeobecná zdravotná poisťovňa, súkromné Dôvera a Union ZP nie, legislatíva im to však ani nekáže.


Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo hovorí o vydieraní pacientov


Ministerstvo túto situáciu označuje za "vydieranie pacientom". Ako pre TASR uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Čižmáriková, takýto trend bude firma pravdepodobne opakovať aj v iných krajinách a keď následne požiada o vstup do kategorizácie, cena lieku sa zdvihne. Na Slovensku sa ceny určujú ako priemer troch najnižších cien v EÚ. Podľa ministerstva nie je pritom na zvýšenie dôvod.

Lieky boli pôvodne od britskej spoločnosti GlaxoSmithKline (GSK), v júli 2011 Štátny ústav pre kontrolu liečiv schválil prevedenie registračného rozhodnutia na Laboratoires Genopharm vo Francúzsku. V súčasnosti táto spoločnosť nemá v SR registráciu na žiadne lieky. O rok neskôr prišla žiadosť o prevod registrácie na Aspen Pharma Trading Ltd. so sídlom v írskom Dubline. Ide o pobočku Aspen Pharmacare Holdings Ltd. z južnej Afriky, jedným z vlastníkov holdingu je aj GSK. Potom nasledovala žiadosť o zmeny cien.

"GSK má uzavreté dlhodobé strategické partnerstvo so spoločnosťou Aspen Pharmacare Holdings Ltd., v ktorej vlastní 81,7 milióna akcií alebo 19-percentný podiel. V máji 2009 GSK presunula na Aspen zodpovednosť za osem špecializovaných liekov, ako aj výrobný závod GSK v nemeckom Bad Oldesloe. Týmito liekmi sú Alkeran (okrem USA), Kemadrin, Lanvis, Leukeran, Myleran, Purinethol, Septrin & Trandate," uviedla v stanovisku pre TASR britská centrála GSK.

Centrála, rovnako ako slovenská pobočka, odmietla, že by mala dosah na ceny liekov pre slovenských pacientov patriacich holdingu. "Aspen je zodpovedný za predaj a distribúciu týchto ôsmich produktov. GSK sa nepodieľa na stanovovaní ich ceny," reagovalo GSK.

Obdobná situácia sa udiala aj v Českej republike. Aj tam lieky prešli najprv z GSK na inú firmu, pred poslednou zmenou boli vlastníci registrácii Laboratoires Genopharm a spoločnosť Wellcome Foudation Ltd. patriaca do portfólia GSK. V súčasnosti aj v ČR má na lieky registráciu Aspen Pharma Trading Ltd., k zmene registrácie došlo v minulom roku. Aj tam potom nasledovala žiadosť o zmeny cien, najdrahší z dotknutých liekov tam však nestojí viac ako spomínaných 30 eur.

Spoločnosť Aspen Pharma Trading Ltd. požiadala u nás o prevod registrácie aj v prípade ďalšieho lieku. "Vzhľadom na to, že proces ešte nie je ukončený, viac informácii nemôžeme poskytnúť," reagovala pre TASR Valéria Pernišová zo Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv.