Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Odborári upozorňujú na problémy lekára Mendela z Nemocnice Ružinov

Nemocnica Ružinov Foto: TASR/Michal Svítok

Miroslav Mendel sa venuje prípadu prenájmu parkovísk. Kroky LOZ v prípade prenájmu parkovísk vníma rezort ako snahu o zviditeľnenie.

Bratislava 20. marca (TASR) – Lekárske odborové združenie (LOZ) dnes upozornilo na prípad lekára Miroslava Mendela z Nemocnice Ružinov, ktorý má čeliť protikrokom riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Miroslava Bdžocha. Dôvodom má byť prípad prenájmu parkovísk pred Nemocnicou Ružinov a Nemocnicou sv. Cyrila a Metoda v Petržalke, ktorému sa lekár venuje.

"Nechcem dopustiť a nedopustím, aby lekár alebo náš člen, ktorý sa zaujíma o to, aby nemocnica lepšie fungovala, aby dopadol ako učiteľ Oto Žarnay, ktorý keď upozornil na plytvanie vo svojej škole, tak prišiel o prácu," uviedol predseda LOZ Peter Visolajský. Mendel je podpredseda LOZ a sekundárnym lekárom plastickej chirurgie. Bol pri iniciovaní občianskej petície proti nevýhodnému prenájmu parkovísk. Rovnako upozornil na personálne pozadie prenájmu parkovísk a stojí aj za trestným oznámením, ktoré LOZ podalo v tomto prípade.

"Doktor Mendel ako jeden z mnohých erudovaných odborníkov, v záujme svojho sebazlepšovania pracuje vo voľnom čase v jeden deň v týždni, štyri hodiny od 17.00 h do 21.00 h na vedľajší úväzok v Nitrianskom kraji. Nijako ho to neobmedzuje v jeho hlavnej práci," uviedol Visolajský. Ako dodal, na takýto vedľajší úväzok je potrebný súhlas od zamestnávateľa. "Tento súhlas začal byť pre riaditeľa Bdžocha problém a zrazu mu ho odmietol udeliť," dodal Visolajský.

Ako priblížil predseda LOZ, toto rozhodnutie riaditeľa sprevádzalo viacero podozrivých okolností. "Prvý nesúhlas riaditeľa s vedľajším úväzkom bol doručený doktorovi Mendelovi pred pár mesiacmi osobne do bytu v čase jeho dovolenky. Písomné vyjadrenie mu doručila delegácia troch pracovníkov riaditeľa nemocnice," uviedol Visolajský. Následne po žiadostiach Mendela o informáciu, koľkým lekárom neboli udelené súhlasy, riaditeľ UNB na pár mesiacov ustúpil. Ako doplnil Visolajský, lekár sa naďalej angažoval v prípade prenájmu parkovísk, pričom jeho pričinením boli zverejnené mená z výberového konania. "Následný nesúhlas riaditeľa Bdžocha z posledných týždňov bol udelený doktorovi Mendelovi napriek tomu, že doktorovi dali v tejto veci písomný súhlas primár i prednosta kliniky a aj zástupca riaditeľa pre ružinovskú nemocnicu," dodal Visolajský.

Vedenie LOZ informovalo o prípade aj ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, ktorá dala podnet prešetriť. "Záver šetrenia bol podobný ako v prípade doktorky Pechočiakovej, že všetko je a bolo v poriadku," ozrejmil Visolajský. LOZ rovnako vyzýva ministerku Zvolenskú i súčasné vedenie UNB, aby nepokračovali negatívne kroky voči Mendelovi a aby boli zrušené tie, ktoré boli voči jeho osobe vykonané.

Kroky LOZ v prípade prenájmu parkovísk vníma rezort ako snahu o zviditeľnenie

Ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Ministerstvo zdravotníctva nerozumie premise, že lekár Miroslav Mendel je perzekvovaný za svoj postoj vo veci parkovísk pred UNB, pretože tento názor je totožný s postojom a krokmi súčasného vedenia nemocnice. Rezort tak reagoval na dnešnú tlačovú besedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktoré upozornilo na prípad lekára Mendela z Nemocnice Ružinove.

"Kroky LOZ vnímame ako opätovnú snahu zviditeľniť sa," reagoval rezort zdravotníctva. Ako ministerstvo dodalo, v rámci prešetrenia danej veci bolo zistené, že ani jeden bod predostretý LOZ nie je opodstatnený.

"UNB sa ostro ohradzuje voči zavádzajúcim až demagogickým vyjadreniam predsedu LOZ na dnešnej tlačovej besede. Opakované podsúvanie zavádzajúcich a zámerne skreslených informácií o krokoch vedenia UNB navodzuje podozrenie, že skutočným cieľom LOZ je presadzovanie osobných záujmov. Ich vyjadrenia cielene poškodzujú dobré meno celej UNB vrátane zamestnancov, ktorých odborári zastupujú," uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Ako dodala, UNB neudeľovaním súhlasov s inou zárobkovou činnosťou nikoho nediskriminuje ani nešikanuje. Riadi sa podľa jej slov zákonníkom práce a s prihliadaním na ochranu záujmov organizácie zohľadňuje viacero faktorov, najmä konkurenčné pôsobenie, hospodárenie a výkonnosť kliniky/oddelenia, personálne obsadenie pracoviska a čerpanie nadčasov, rozsah inej zárobkovej činnosti. "Z kliniky plastickej chirurgie, kde spomínaný lekár pracuje, nevyhovela UNB žiadnemu žiadateľovi, pretože klinika vytvorila za dva roky stratu 1,7 milióna eur," uviedla.

"Napriek atraktivite a výnosnosti tejto medicínskej disciplíny je na chvoste z pohľadu výkonnosti s výrazným poklesom počtu operácií a so zreteľným odlevom pacientov do súkromných centier. Na stratu kliniky sa skladajú svojou výkonnosťou všetky pracoviská UNB, ktoré dosahujú vyrovnanú alebo plusovú bilanciu," dodala hovorkyňa s tým, že vedenie UNB opakovane vyzvalo kliniku k náprave tohto trendu. "Keďže došlo k zhoršeniu situácie, vedenie pripravuje ďalšie opatrenia, aby tomuto stavu zamedzilo. Vedenie nemocnice nemôže predradiť niekoho súkromný záujem nad záujem štátnej nemocnice," zdôraznila.

Ministerka zdravotníctva rovnako v súvislosti s týmto prípadom a prenájmom parkovísk zaslala predstaviteľom LOZ list. "Ministerstvo zdravotníctva spolu s vedením UNB využilo všetky dostupné právne cesty, ako zmluvu vypovedať, celkovo sme vykonali takmer 50 právnych krokov. Zo záverov Úradu pre verejné obstarávanie, ako aj šetrenia okresnej prokuratúry vyplýva, že zmluva je platná. Ak by nemocnica zmluvu vypovedala bez relevantného právneho dôvodu alebo ju neplnila, vystavila by sa hrozbe platenia škody a ušlého zisku, sankcia by prevýšila milión eur," pripomenula v liste Zvolenská.

Ako dodala šéfka rezortu zdravotníctva, je informovaná, že vedenie UNB v tejto veci komunikovalo aj so zástupcami LOZ, vrátane Mendela. "Bolo viacero stretnutí, na ktorých diskutovali aktivisti, predstavitelia LOZ a vedenie UNB, dokonca na pôde UNB boli stretnutia zástupcov LOZ s občianskymi aktivistami, so zamestnancami aj s médiami, pokiaľ som informovaná – išlo o verejné zhromaždenia na pôde UNB. Aj to je dôkazom toho, že je záujmom vedenia nemocnice, LOZ i MZ SR čo najviac ochrániť pacientov pred negatívnymi dopadmi zmluvy," napísala v liste Zvolenská.