Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekárske odborové združenie kritizuje šéfa UNLP

UNLP v Košiciach Foto: TASR/František Iván

Združenie vyzýva ministerku zdravotníctva, aby pozornejšie sledovala manažérske kroky riaditeľa UNLP Košice Ladislava Rosochu.

Košice 5. februára (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) vyjadrilo vážne znepokojenie nad krokmi riaditeľa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice (UNLP Košice) Ladislava Rosochu. Kritizuje ho za nehospodárny nákup elektrickej energie pre nemocnicu, ako aj plán zakúpiť nový automobil v cene takmer 38.000 eur. Združenie mu tiež vyčíta, že ignoruje výzvy týkajúce sa zahrnutia tretieho navýšenia platov lekárov do pracovných zmlúv bez odvolávania sa na príslušný zákon.

Odborári argumentujú informáciami, že UNLP vlani spomedzi najväčších slovenských nemocníc nakúpila elektrickú energiu najnevýhodnejšie. Podľa Transparency International Slovensko (TIS) nakúpila UNLP jednu megawatthodinu (MWh) elektrickej energie v priemere za 66,67 eura. V porovnaní s neďalekým Východoslovenským ústavom srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) tak zaplatila za 1 MWh až o 26 eur viac. UNLP pritom nakupovala trikrát väčší objem elektrickej energie oproti VÚSCH. LOZ uvádza, že UNLP tak vznikla strata 85.000 eur.

Luxusné auto pre UNLP

Odborári poukazujú aj na vyhlásenie súťaže na nové luxusné auto pre UNLP. "Je alarmujúce, ak nominant ministerky zdravotníctva z politickej strany hlásiacej sa k sociálnej demokracii v čase akútneho nedostatku financií v slovenskom zdravotníctve necitlivo rozhodne o kúpe limuzíny s parametrami športového vozidla (výkon 260 koní, automatická prevodovka a pohon 4x4). Asi každého pracujúceho občana napadne myšlienka, aký automobil by asi schválil svojmu riaditeľovi majiteľ bežnej firmy, ak by mu tento riaditeľ pri kúpe elektriny prerobil 85.000 eur," vyhlásil predseda LOZ Peter Visolajský.

LOZ hovorí o "manažérskom zlyhávaní" riaditeľa Rosochu, a to aj vo vzťahu k internému chodu nemocnice. Podľa Visolajského riaditeľ už niekoľko mesiacov ignoruje výzvy predstaviteľov lekárskych odborov, aby zohľadnil v texte pracovných zmlúv pre lekárov verejný prísľub ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej o zahrnutí tretieho navýšenia platov do pracovných zmlúv bez odvolávania sa na príslušný zákon. "Ak si riaditeľ nemocnice nedokáže stabilizovať zamestnancov ani prísľubom, ktorý vydal jeho nadriadený - ministerka zdravotníctva, podozrivo draho nakúpi elektrickú energiu a potom všetkom chce neustále sa zadlžujúcej nemocnici kúpiť športovú limuzínu, je na mieste otázka, či ide o správneho človeka na správnom mieste," konštatoval šéf LOZ.

Združenie vyzýva ministerku zdravotníctva, aby pozornejšie sledovala manažérske kroky riaditeľa UNLP, vyvodila personálnu zodpovednosť za chyby v nákupoch komodít pre nemocnice a zasadila sa za zapracovanie tretieho navýšenia platov košických lekárov do pracovných zmlúv bez odvolávania sa na príslušný zákon.

Vedenie UNLP odmieta kritiku odborárov za nákup elektriny a auta

Ilustračná snímka
Foto: TASR/František Iván
Vedenie košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) odmieta kritiku Lekárskeho odborového združenia (LOZ) z nehospodárneho nakladania s finančnými prostriedkami v nemocnici. "Súčasné vedenie UNLP od svojho nástupu racionalizuje, postupuje podľa kvalitného ozdravného plánu a snaží sa o efektívne hospodárenie, o čom svedčia ekonomické výsledky," uviedla pre TASR hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Hospodársky výsledok nemocnice v roku 2012 bol podľa nej o 5,2 milióna eur lepší ako v roku 2011 a celkové náklady nemocnice v roku 2013 boli o 3,2 milióna eur nižšie ako v roku 2012. "Kritiku LOZ voči manažmentu UNLP považuje vedenie nemocnice za zavádzajúcu a priamo napádajúcu osobu štatutára nemocnice," konštatovala hovorkyňa.

LOZ kritizuje riaditeľa UNLP Ladislava Rosochu za minuloročný nákup drahej elektrickej energie pre nemocnicu a nákup nového automobilu za takmer 38.000 eur. Združenie mu tiež vyčíta, že ignoruje výzvy týkajúce sa zahrnutia tretieho navýšenia platov lekárov do pracovných zmlúv bez odvolávania sa na príslušný zákon. Podľa Transparency International Slovensko (TIS) UNLP vlani spomedzi najväčších slovenských nemocníc nakúpila elektrickú energiu najnevýhodnejšie. Za jednu megawatthodinu (MWh) elektrickej energie zaplatila v priemere za 66,67 eura. V porovnaní s neďalekým Východoslovenským ústavom srdcových a cievnych chorôb (VÚSCH) tak zaplatila za 1 MWh o 26 eur viac.

"Súčasný riaditeľ UNLP nedostal dve vozidlá určené pre vedenie nemocnice do havarijného stavu. Auto neobstaráva UNLP len pre riaditeľa a 'za odmenu', ako tvrdí LOZ, ale určené je pre vedenie nemocnice, a to hlavne z bezpečnostných dôvodov," reagovala Šustová. Dodala, že vozidlo nemocnica nekupuje a v týchto dňoch vyhlásila len verejné obstarávanie pre prípad, ak úplne vypovie službu súčasné vozidlo - vyše desaťročná Škoda Superb, ktorá má najazdených 300.000 km. Konečná cena by pritom mala byť nižšia oproti predpokladanej maximálnej hodnote.

"Zmluvu o dodávke elektriny pre UNLP Košice podpísalo bývalé vedenie v novembri 2011. Vzhľadom na omeškané platby za dodávky bola vyjednávacia pozícia súčasného vedenia UNLP v súvislosti s nákupom elektrickej energie náročná a pristúpila k dodatku pôvodnej zmluvy vrátane dohodnutej ceny. Nižšiu cenu nebolo možné s dodávateľom elektriny dohodnúť z vyššie uvedených dôvodov," vysvetlila hovorkyňa. Koncom roka 2013 bolo podľa nej vyhlásené verejné obstarávanie na dodávku elektrickej energie a zemného plynu s cieľom výrazne znížiť cenu za dodávku. Ponuky v súčasnosti UNLP vyhodnocuje.

MZ SR nerozumie vyjadreniam šéfa LOZ o platoch lekárov UNLP

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR nerozumie dnešným vyjadreniam predsedu Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Petra Visolajského. Ten dnes okrem iného vyzval ministerku zdravotníctva Zuzanu Zvolenskú, aby sa zasadila za zapracovanie tretieho navýšenia platov lekárov košickej Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) do pracovných zmlúv bez odvolávania sa na príslušný zákon.

Podľa MZ SR ak by mal šéf LOZ relevantné informácie, vedel by, že spôsob úprav nových dohôd o mzdách zamestnancov UNLP bol schválený v rámci kolektívneho vyjednávania, a teda odsúhlasený aj zástupcami zamestnancov. "Ministerstvo zdravotníctva nevstupuje do kolektívneho vyjednávania v rámci jednotlivých nemocníc a rešpektuje dohody medzi zamestnávateľmi a zástupcami zamestnancov," uviedla hovorkyňa ministerstva Martina Lidinská.

LOZ vyjadrilo dnes vážne znepokojenie nad krokmi riaditeľa UNLP Ladislava Rosochu. Kritizuje ho za minuloročný nehospodárny nákup elektrickej energie pre nemocnicu, ako aj plán zakúpiť drahý služobný automobil. Združenie mu tiež vyčítalo, že ignoruje výzvy týkajúce sa zahrnutia tretieho navýšenia platov lekárov do pracovných zmlúv bez odvolávania sa na príslušný zákon. Vedenie nemocnice kritiku odmietlo ako neoprávnenú.

Visolajský vyzval ministerku zdravotníctva, aby pozornejšie sledovala manažérske kroky riaditeľa UNLP, vyvodila personálnu zodpovednosť za chyby v nákupoch komodít pre nemocnice a Združenie vyzýva Zvolenskú, aby pozornejšie sledovala manažérske kroky riaditeľa UNLP, vyvodila personálnu zodpovednosť za chyby v nákupoch komodít pre nemocnice a zasadila sa za zapracovanie tretieho navýšenia platov košických lekárov do pracovných zmlúv bez odvolávania sa na príslušný zákon.