Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ľudí s ochoreniami svalov možno opäť podporiť v zbierke Belasý motýľ

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Nervovo-svalové ochorenia spôsobujú oslabovanie svalov celého tela a bezvládnosť. Najťažšie z nich postihujú nielen kostrové svaly, ale aj dýchacie svaly a vyžadujú podpornú pľúcnu ventiláciu.

Bratislava 7. júna (TASR) - V piatok možno po celom Slovensku stretnúť dobrovoľníkov s pokladničkami zbierky Belasý motýľ. Príspevky pomôžu ľuďom s nervovo-svalovými ochoreniami získať finančné prostriedky na doplatky za pomôcky, ktoré potrebujú k svojmu každodennému fungovaniu a tiež informovať verejnosť o potrebách týchto ľudí. "Belasý motýľ symbolizuje ich krehkosť a túžbu po nezávislosti," uvádza Organizácia muskulárnych dystrofikov (OMD), ktorá zbierku organizuje.

"Pomôžte nadýchnuť sa ľuďom, ktorých svaly zrádzajú," je mottom zbierky, ktorá sa koná už 19. rok. Nervovo-svalové ochorenia totiž spôsobujú oslabovanie svalov celého tela a bezvládnosť. Najťažšie z nich postihujú nielen kostrové svaly, ale aj dýchacie svaly a vyžadujú podpornú pľúcnu ventiláciu. Niektoré, napriek pokroku v medicíne, stále patria medzi fatálne ochorenia a ukončujú predčasne život.

"Ľudia s nervovosvalovými ochoreniami majú slabé svaly, ale nesmierne silnú vôľu. Chcú byť užitoční pre spoločnosť a túžia po samostatnom pohybe. Aby mohli viesť plnohodnotný život, študovať, pracovať, mať rodinu, potrebujú rozmanité kompenzačné pomôcky," vysvetľujú zástupcovia OMD. Výnos zbierky rozdelia na príspevky na tie pomôcky, ktoré štát nehradí v plnej výške alebo vôbec, najmä elektrické a mechanické vozíky a ich individuálne úpravy, antidekubitné sedačky a matrace, zdviháky, alternatívne ovládania počítača, príslušenstvo k dýchacím prístrojom a ďalšie.

OMD poskytuje špecializované poradenstvo a sociálne služby v Agentúrach osobnej asistencie v Bratislave a Žiline, prevádzkuje požičovňu kompenzačných pomôcok a poradenstvo o vhodných pomôckach.

Verejnú zbierku Belasý motýľ sprevádzajú aj ďalšie akcie. 12. júna sa na Hlavnom námestí v Bratislave koná benefičný Koncert belasého motýľa a 1. júna prišlo na Zlaté piesky v Bratislave s heslom Silné motory podporujú slabé svaly 200 motoriek a 30 športových áut, ktoré si mohli návštevníci aj vyskúšať.

Ambasádormi zbierky sa tento rok stali herci Anna Šišková, Táňa Pauhofová, Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Marta Sládečková, Róbert Jakab, Ady Hajdu, Marián Labuda mladší, Matej Landl, Peter Šimun, Miroslav Noga, Boris Farkaš a Zuzana Konečná. Na znak podpory ľuďom s nervovo-svalovými ochoreniami sa vyzdobili belasými motýlikmi. Verejnú zbierku Belasý motýľ možno podporiť do konca roka 2019 aj darom cez stránku www.belasymotyl.sk či darcovskou SMS v hodnote 2 eurá s textom DMS MOTYL na číslo 877.