Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ľudia už možno od budúceho roka zdravotnú poisťovňu nezmenia

Budova Všeobecnej zdravotnej poisťovne v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Názor, že doteraz podané prihlášky poistencov by tak v prípade schválenia právnej normy boli zbytočné, potvrdil aj Tomáš Szalay z Health Policy Institute.

Bratislava 11. augusta (TASR) – Poistenci sa už možno nebudú môcť rozhodnúť, v ktorej zdravotnej poisťovni chcú byť poistení, a to skôr, ako vznikne plánovaná jedna štátna poisťovňa. Pripravovaný transformačný zákon, ktorého znenie pracovnej verzie sa TASR podarilo získať, totiž počíta s tým, že na prihlášky podané v súčasnom prepoisťovacom období sa bude pozerať, ako by boli podané až na budúci rok. Ľudia by sa teda prepoistili až v roku 2015, kedy by mala byť už iba jedna poisťovňa.

Názor, že doteraz podané prihlášky poistencov by tak v prípade schválenia právnej normy boli zbytočné, potvrdil aj Tomáš Szalay z Health Policy Institute. "Retroaktívne sa tým ruší pravo na slobodnú voľbu zdravotnej poisťovne. Už žiadne prepoisťovanie, aby sa to dobre počítalo... Záujmy a preferencie poistencov idú bokom, návrh zákona ich berie len ako objekty s cenovkou," konštatoval pre TASR.

Pre potreby prechodu na unitárny systém verejného zdravotného poistenia sa majú podľa návrhu zohľadňovať iba prihlášky podané do konca septembra 2012. Na tie podané po tomto termíne a do začiatku účinnosti transformačného zákona sa má hľadieť, ako keby boli podané až 30. septembra 2014. Na tie, ktoré budú podané po jeho účinnosti, sa nemá prihliadať vôbec.

Podľa Szalaya môže takéto ustanovenie naznačovať, že prihlášky podané pred účinnosťou zákona by zavážili v oceňovaní poistných kmeňov, prihlášky podane po termíne nie. "Chápal by som to ako nejakú metodiku pre ocenenie poistných kmeňov," doplnil.

Momentálne je možné zmeniť poisťovňu raz ročne


Takéto opatrenie má zabrániť zvýšenému prechodu poistencov do štátnej Všeobecnej zdravotnej poisťovne. "Toto ustanovenie predchádza riziku možnej protiústavnosti, respektíve rozporu so záväzkami štátu vyplývajúcimi z medzinárodných zmlúv, keďže v opačnom prípade by mohlo prijatie transformačného zákona pôsobiť ako nepriame vyvlastnenie neštátnych zdravotných poisťovní," konštatuje sa v materiáli.

Druhým dôvodom pre toto legislatívne obmedzenie má byť skutočnosť, že "neprimeraným" lákaním poistencov VšZP zo strany súkromných poisťovní by štát v konečnom dôsledku utrpel škodu. "Umelý nárast počtu poistencov by ovplyvnil výšku náhrady (kúpnu cenu), ktorú štát bude musieť vynaložiť," píše sa v návrhu.

Podľa ministerstva zdravotníctva sa vo verzii transformačného zákona, ktorú pripravilo, takýto návrh nenachádza. "Z daného dôvodu sa k tomu nebudeme vyjadrovat," doplnila Martina Lidinská z komunikačného odboru.


V súčasnosti možno zmeniť zdravotnú poisťovňu raz ročne, vždy k 1. januáru. Prihlášku treba podať do 30. septembra predchádzajúceho roka.