Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ľudia s krvácavým ochorením môžu absolvovať letný rehabilitačný pobyt

Les, príroda Foto: TASR/Štefan Puškáš

Pobyty sú zamerané na zlepšenie celkového zdravotného stavu, hybnosti pohybového aparátu a fyzickej kondície osôb s ochorením.

Bratislava 28. júla (TASR) - Slovenské hemofilické združenie (SHZ) organizuje už ôsmy rok letné rehabilitačné pobyty pre ľudí s vrodeným krvácavým ochorením - hemofíliou. "Rehabilitačné pobyty pre hemofilikov - deti i dospelých sú spojené s ich vzdelávaním a sú dôležitou súčasťou zmierňovania fyzických následkov tohto závažného nevyliečiteľného ochorenia," uviedol predseda SHZ Jaroslav Janovec.

Od 28. júla do 10. augusta združenie pripravuje rehabilitačný tábor detských hemofilikov i rehabilitačno – rekondičný pobyt pre dospelých hemofilikov v Čremošnom pri Turčianskych Tepliciach. Od 3. do 10. augusta sa v Čremošnom stretnú detskí hemofilici s rodičmi.

Pobyty sú zamerané na zlepšenie celkového zdravotného stavu, hybnosti pohybového aparátu a fyzickej kondície osôb s ochorením. Ich cieľom je naučiť deti žiť chorobou a vyrovnať sa s ňou a naučiť základné cvičebné jednotky, ktoré pomáhajú pri prevencii a prekonávaní rôznych krvácavých príhod. "Ide nám hlavne o integráciu detí a mladých ľudí do normálneho života a diania v našej spoločnosti medzi ostatné zdravé deti a občanov," informuje SHZ.

Pobyty sa uskutočnia vďaka podpore rôznych sponzorov a prispievateľov z marcovej verejnej zbierky, ktorú združenie každoročne organizuje so symbolom kráľovskej koruny. Britská kráľovná Viktória bola totiž historicky najznámejšou prenášačkou tejto choroby a hemofilici sa považujú za jej potomkov.