Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou predstavia diela na výstave

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Poslaním pilotného projektu je spájať, inšpirovať a vzájomne sa spoznať.

Bratislava 30. januára (TASR) - Ľudia so skúsenosťou s duševnou poruchou predstavia svoje diela na putovnej výstave s názvom Cesta môjho zotavenia po celom Slovensku. Poslaním pilotného projektu je spájať, inšpirovať a vzájomne sa spoznať. Na pondelkovej tlačovej konferencii o tom informoval autor myšlienky projektu Miloš Šviderský.

Súčasťou výstav budú aj otvorené diskusie o duševnom zdraví s miestnymi členmi z občianskeho združenia Otvorme dvere, otvorme srdcia (ODOS) či odborníkmi na psychiatriu. Šviderský priblížil, že výstava začína začiatkom februára v Košiciach vo verejnej knižnici, pokračuje v Michalovciach a Prešove. "Následne sa presunieme na stredné a západne Slovensko. Všetci sa môžu tešiť na diela a výpovede ľudí, akým spôsobom sa vyrovnávajú so svojimi ťažkosťami," uviedol Šviderský.

Vyzval ľudí, aby sa nechali inšpirovať ľudskosťou a citlivosťou. Dagmar Breznoščáková zo združenia ODOS, ktoré výstavu organizuje, zdôraznila, že celá inštalácia bude putovať po Slovensku.

Priblížila, že tam budú prezentované diela nielen daného regiónu či združenia, ale z rôznych kútov Slovenska. "Zmyslom je vidieť a zdieľať, čo robia ostatní a akú majú skúsenosť," doplnila s tým, že putovať budú nielen diela, ale aj niektorí z autorov.

Autor myšlienky podotkol, že ľudia majú rôzne spôsoby, ako sa vyrovnať so svojimi emóciami. "Práve to je inšpiratívne, prijať aj iný uhol pohľadu či inakosť človeka v tom, ako to cíti," spresnil. Prezentácie sú preto podľa neho rôzne. Ide napríklad o modelovanie, fotografie či básnickú zbierku.

"Do projektu som sa zapojila v snahe odovzdať svoje výsledky z tvorivej a zároveň pre mňa liečivej práce, byť trošku videná a plniť si sny," povedala autorka diela, ktoré je súčasťou putovnej výstavy Alena Kulišovová.