Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

M. Pažinková: ÚDZS po novom pôsobí aj ako Národné kontaktné miesto

Monika Pažinková Foto: TASR

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou hospodári ročne asi so 17 miliónmi eur. Väčšina zdrojov pochádza z príspevkov, ktoré musia odvádzať zdravotné poisťovne.

Bratislava 27. decembra (TASR) - Činnosť Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) nespočíva podľa jeho predsedníčky Moniky Pažinkovej len v dohliadaní na poskytovanie zdravotnej starostlivosti, ako to vníma väčšina ľudí.

Do jeho kompetencie patrí i dohľad nad zdravotnými poisťovňami a zdravotným poistením. Zastrešuje vykonávanie pitiev, je styčným orgánom pre poskytovanie zdravotnej starostlivosti v Európskej únii (EÚ) a gestorom pre zavádzanie DRG systému na Slovensku.

Úrad sa stal po novom aj Národným kontaktným miestom (NKM), ktoré informuje o možnostiach poskytovania cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. Od NKM sa očakáva, že prinesie viaceré výhody, a to predovšetkým tak, že bude slúžiť ako miesto prvého kontaktu a poskytne pomoc, poradenstvo a prístup k relevantným informáciám. Podľa ÚDZS významným spôsobom zjednoduší dostupnosť zdravotnej starostlivosti v zahraničí.

Úrad má okrem zavádzania DRG systému do nasledujúceho roku aj ďalšie plány. Chcel by zmeniť systém obhliadok mŕtvych a dosiahnuť jeho profesionalizáciu, realizovať sa má komplexná reforma obhliadkového systému. Zároveň sa má pracovať na projektoch, ktoré posilnia bezpečnosť pacienta na úrovni spolupráce krajín EÚ. Zmena informačného systému a jeho plná funkčnosť v prospech úradu je tiež jednou z jeho priorít.

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou hospodári ročne asi so 17 miliónmi eur. Väčšina zdrojov pochádza z príspevkov, ktoré musia odvádzať zdravotné poisťovne. Rozpočet je podľa Pažinkovej vyrovnaný a úrad s ním vie pokryť všetky svoje činnosti.