Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Magnézium v tehotenstve. Naozaj pomáha?

Ilustračné foto Foto: Magnerot

Magnézium je minerálna látka, ktorá je mimoriadne dôležitá pre správne fungovanie nášho organizmu v rozličných a často aj sťažených situáciách.

Bratislava 10. mája (OTS) - Ak ich teda chceme zvládnuť, mali by sme dbať na optimálnu hladinu magnézia v tele. Platí to pre ľudí, ktorí sú vystavení stresu, srdciarov, aktívnych športovcov a platí to aj pre budúce mamičky.

Užitočné pre dieťatko i maminu
Jednou z dôležitých vecí, ktorú by si každá budúca mamina mala sledovať je stav, respektíve hladina magnézia v tele. Magnézium (horčík) je totiž jeden z kľúčových minerálov, ktoré naše telo potrebuje pre správne fungovanie. A práve počas tehotenstva hladina magnézia klesá. Je to spôsobené predovšetkým nárokmi, ktoré vytvára na organizmus budúcej mamy vyvíjajúce sa dieťatko. Magnézium je pre dieťa dôležité najmä z hľadiska stavby orgánov, vývoja nervovej sústavy alebo tvorby kostí. Nedostatok magnézia v tele matky môže okrem toho spôsobiť aj predčasný pôrod alebo zdravotné komplikácie u dieťaťa. Najnižšie hodnoty magnézia sa prejavujú predovšetkým medzi 24 až 30 týždňom tehotenstva.

Pomôže aj proti stresu
Stres je dnes našim každodenným spoločníkom. Prebúdzame sa s ním a často spolu s ním aj zaspávame. Nevyhýba sa nám ani v období tehotenstva. Pre mnohé z nás je ešte intenzívnejší, veď okrem radosti z bábätka nás často prepadnú aj „ťažké“ myšlienky: zvládnem to, bude všetko v poriadku? Je to prirodzené, no stres nepomáha ani nám, ani nášmu dieťaťu. Aj tu nám môže pomôcť magnézium. Je užitočné pri znižovaní napätia, trasľavosti, tenznej bolesti hlavy a tiež v boji proti únavovému syndrómu.



Uľaví pri kŕčoch
Problémy s kŕčmi nás môžu postihnúť v akomkoľvek období, no v čase, keď čakáme dieťa je táto šanca vyššia. Sú o to nepríjemnejšie, o čo viac sa nám rastie bruško. Magnézium ako významný minerál sa podieľa na množstve životne dôležitých procesov v bunkách nášho organizmu. Zjednodušene povedané: magnézium môže pomôcť nielen v predmenštruačnej migréne, hypertenzii, ale je veľmi užitočné aj pri zmiernení prejavov kŕčov. Je tiež dôležité pre správu funkciu ľudského tela z hľadiska bezproblémového fungovania i relaxácie svalov.

Kedy siahnuť po doplnení magnézia?
Sú situácie, keď je doplnkový prísun magnézia naozaj užitočný. Tehotenstvo je len jedným z nich. Magnézium však môže pomôcť pri intenzívnom športovaní a je užitočné aj pre ľudí trpiacich problémami kardiovaskulárneho charakteru. Pri prijímaní doplnkového magnézia, je však veľmi dôležité to, ako efektívne ho dokážeme vstrebať. Aby sa totiž magnézium do nášho organizmu dostalo v čo najväčšom množstve, potrebuje na to správny „nosič“. Jedným z takýchto nosičov je aj kyselina orotová. Kyselina orotová je prirodzene sa vyskytujúca biologická látka, telu vlastná, obsiahnutá aj v mlieku a kolostre. Preto je prirodzeným nosičom pre magnézium a iné minerálne látky a kovy a zároveň zvyšuje ich vstrebávanie.

Ak sa rozhodnete siahnuť po doplnkovom magnéziu, zvážte také, ktoré vďaka prirodzenému nosiču zvyšuje jeho efektívne vstrebávanie. Na trhu je viacero magnézií, ktoré si môžeme kúpiť v lekárňach. Jedným z nich je aj Magnerot® od nemeckej spoločnosti Wörwag Pharma. Je to zároveň jediné magnézium s dihydrátom magnéziumorotátu, teda s kyselinou orotovou. Dostanete ho v každej dobrej lekárni.


Magnerot® je liek na vnútorné použitie s obsahom dihydrátu magnéziumorotátu. Pred užitím lieku si pozorne prečítajte príbalovú informáciu a poraďte sa s lekárom alebo lekárnikom.