Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Majiteľ psa musí pri uhryznutí človeka zabezpečiť doklad od veterinára

Ilustračná fotka. Foto: TASR/AP

Majiteľ psa je podľa polície povinný poskytnúť pomoc zranenej osobe a poskytnúť súčinnosť orgánom, ktoré budú vec riešiť.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Majiteľ psa musí pri uhryznutí človeka bezodkladne zabezpečiť veterinárne vyšetrenie zvieraťa a potvrdenie doručiť poranenému. Vedúci odboru zdravia a ochrany zvierat Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Martin Chudý pre TASR tiež pripomenul, že majiteľ musí dať zviera vyšetriť ešte v daný deň. Ako priblížila polícia, poškodený zase môže podať trestné oznámenie, prípadne aj vymáhať škody.

"Za určitých okolností je možné v takomto prípade podať trestné oznámenie. Predovšetkým v prípade, že majiteľ psa 'nahuckal' k útoku na inú osobu, alebo takémuto útoku nezabránil, hoci vzhľadom na situáciu mohol, alebo ak došlo k ublíženiu na zdraví," uviedol pre TASR vedúci oddelenia komunikácie Prezídia Policajného zboru (PPZ) Michal Slivka s tým, že po uhryznutí je dôležité zistiť totožnosť psa a jeho majiteľa. "Tento fakt je dôležitý aj z dôvodu zistenia, či je pes očkovaný," doplnil.

Majiteľ psa je podľa polície povinný poskytnúť pomoc zranenej osobe a poskytnúť súčinnosť orgánom, ktoré budú vec riešiť. V závislosti od následku môže ísť o trestný čin ublíženia na zdraví alebo v ojedinelých prípadoch aj o iný trestný čin, priblížil Slivka.

"Celkom určite je možné vymáhať škodu vzniknutú uhryznutím psa od jeho majiteľa alebo osoby, ktorá bola povinná sa o neho starať," ozrejmil hovorca. Takýto postup možno uplatniť v trestnom a aj v občianskoprávnom konaní. V prípadoch poranenia človeka psom je podľa Chudého potrebné vyhľadať lekársku pomoc. Ak je známy vlastník psa, ktorý človeka pohrýzol, musí podľa zákona o veterinárnej starostlivosti upovedomiť príslušnú regionálnu veterinárnu správu alebo súkromného veterinárneho lekára vzhľadom na podozrenie na besnotu.

"Majiteľ musí dať svojho psa klinicky vyšetriť súkromnému veterinárnemu lekárovi, po stanovenú dobu držať zviera v izolácii tak, aby mohlo byť podozrenie na besnotu vylúčené alebo potvrdené," doplnil Chudý. Spresnil, že pes musí byť vyšetrený v deň, keď pohrýzol človeka. Kontrola jeho zdravotného stavu sa vykonáva aj na piaty a 14. deň.

Besnota je akútne vírusové ochorenie zvierat prenosné aj na človeka. U človeka postihuje predovšetkým centrálny nervový systém, spôsobuje poruchy vedomia, zvýšenú dráždivosť, neskôr spôsobuje celkovú paralýzu. "Spočiatku sa besnota prejavuje únavou, teplotou, bolesťami v záhlaví, spavosťou a bolesťami v mieste poranenia. Postupne dochádza k psychickým premenám, ako k zvýšeniu nepokoja u postihnutého," uviedol Chudý.

Pacient je podľa neho dezorientovaný, hyperaktívny, má halucinácie a neprimerané správanie. V poslednom štádiu sa zjavujú obrny, najmä hlavových nervov. "Chorý zomiera pri plnom vedomí, udusením následkom obrny dýchacích svalov. Ochorenie sa zvyčajne končí smrťou, proti besnote neexistuje žiadna liečba," doplnil Chudý s tým, že ochranná vakcinácia je jediným známym opatrením, ktoré v prípade poranenia chorým zvieraťom zachráni život poškodenému človeku.