Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V malackej nemocnici by nemali prepúšťať, tvrdí M. Flašíková-Beňová

Tlačová konferencia poslankyne Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Moniky Flašíkovej-Beňovej a primátora mesta Malacky Jozefa Ondrejku k výsledkom poslaneckého prieskumu k situácii okolo zachovania pohotovosti v Malackách sa uskutočnila v stredu 24. júla 2013 pred nemocnicou v Malackách. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Monika Flašíková–Beňová pre TASR uviedla, že riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík odprezentoval náklady spojené s poskytovaním pohotovostných služieb.

Malacky 24. júla (TASR) – Poslanecký prieskum v malackej nemocnici absolvovali dnes poslanci Bratislavského samosprávneho kraja Monika Flašíková-Beňová (Smer-SD) a primátor Malaciek Jozef Ondrejka (nezávislý s podporou Smeru-SD). Dôvodom bolo, že súkromný prevádzkovateľ nemocnice, ktorá je vo vlastníctve BSK, písomne oznámil všetkým poslancom BSK, že nie je žiadna dohoda o ďalšom prevádzkovaní pohotovostnej služby a lekárskej služby prvej pomoci medzi súkromnou spoločnosťou a BSK. Preto mienil prevádzkovateľ nemocnice prepúšťať zamestnancov poskytujúcich tieto služby od 1. októbra.

Tlačová konferencia poslankyne Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Moniky Flašíkovej-Beňovej a primátora mesta Malacky Jozefa Ondrejku k výsledkom poslaneckého prieskumu k situácii okolo zachovania pohotovosti v Malackách sa uskutočnila v stredu 24. júla 2013 pred nemocnicou v Malackách.
Foto: TASR/Štefan Puškáš
Monika Flašíková–Beňová pre TASR uviedla, že riaditeľ nemocnice Peter Kalenčík odprezentoval náklady spojené s poskytovaním pohotovostných služieb. "Navrhli sme mu riešenie, ktoré budeme prezentovať aj na rokovaní krajského zastupiteľstva. BSK je pripravený pristúpiť k uzatvoreniu zmluvy na jeden kalendárny rok s tým, že výška nákladov pri prevádzkovaní týchto služieb nesmie presiahnuť 400.000 eur. Pritom každú jednu položku posúdi nezávislý audítor, ktorého určí BSK. Nové zastupiteľstvo BSK, ktoré vzíde z jesenných volieb do orgánov samosprávnych krajov (VÚC), bude môcť využiť celý rok na prípravu novej zmluvy alebo na vyrokovanie iných podmienok. Zabránili sme tomu, aby 1. októbra došlo k rušeniu týchto dvoch služieb," povedala Flašíková–Beňová. "Očakávam, že krajskí poslanci za SDKÚ-DS sa pridajú k našej výzve na zvolanie mimoriadneho zastupiteľstva BSK. Odmietam zriadenie osobitnej komisie na riešenie tohto problému, lebo BSK má svoju zdravotnú komisiu," pokračovala.

Podľa Jozefa Ondrejku starostovia zo Záhoria sa obrátili na predsedu BSK Pavla Freša (SDKÚ-DS), aby hľadal riešenie, ako zabezpečiť zdroje pre pohotovostnú službu a lekársku službu prvej pomoci v malackej nemocnici. V opačnom prípade by pohotovostné služby pre celú spádovú oblasť muselo 80.000 občanov využívať až v Bratislave.

Predseda BSK Pavol Frešo požiadal o nominácie do pripravovanej komisie na riešenie pohotovostnej služby v Malackách. Komisia zložená zo zástupcov poslaneckých klubov BSK a zástupcov z prostredia odbornej verejnosti má pripraviť najvhodnejší model financovania lekárskej služby prvej pomoci a ústavnej pohotovostnej služby v NsP Malacky.

Nemocnica v Malackách poskytuje zdravotnú starostlivosť pre veľkú časť Záhoria, ale aj okrajových častí Bratislavy, ročne ošetrí 180.000 pacientov. Úspešne sa jej podarilo zvýšiť výkony, kým v roku 2004 to bolo na úrovni 260.000 eur mesačne, v súčasnosti je to na úrovni 800.000 eur mesačne.

Poslanecký prieskum k situácii okolo zachovania pohotovosti v malackej nemocnici




Primátor Malaciek J. Ondrejka: Ak sa zavrie pohotovosť, ľudia budú musieť chodiť do Bratislavy