Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Malé nemocnice nesúhlasia s rastom miezd o päť percent

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Mzdy zdravotníkov sa naposledy zvyšovali vlani, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc.

Bratislava 8. novembra (TASR) - Asociácia nemocníc Slovenska (ANS) nesúhlasí s päťpercentným rastom miezd svojich zamestnancov, o ktorom rozhodol rozhodca v rámci sporu o uzatvorenie kolektívnej zmluvy s odbormi. Vzhľadom na pochybnosti týkajúce sa zákonnosti postupu rozhodcu ANS odporučila svojim členom, aby sa necítili byť viazaní jeho rozhodnutím.

"ANS v súvislosti s rozhodnutím rozhodcu podala sťažnosť na ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny na postup rozhodcu v spore o uzatvorenie kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa a zároveň požiadala ministerstvo o preskúmanie zákonnosti postupu rozhodcu v tomto spore," uviedla asociácia vo svojom stanovisku.

Rozhodca v spore o kolektívnu zmluvu rozhodol o navýšení miezd zamestnancov malých nemocníc dvakrát o 2,5 percenta. Prvé zvýšenie by sa malo udiať k 1. októbru, druhé od začiatku budúceho roku. Odbory pre zamestnancov požadovali desaťpercentný rast miezd.

Mzdy zdravotníkov sa naposledy zvyšovali vlani, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc. Odborom sa však ani vtedy s ANS nepodarilo dohodnúť, rokovania sa tak po sprostredkovateľovi dostali tiež pred rozhodcu.

Tí v prípade neštátnych nemocníc rozhodli, že platy zdravotníckych pracovníkov sa majú zvýšiť dvakrát o štyri percentá. ANS však na rozdiel od odborov nepovažovala kolektívnu zmluvu za uzavretú. Po ďalšej sérii rokovaní sa napokon odbory s ANS dohodli na zvýšení základnej zložky mzdy o sumu, akú im umožňuje zvýšenie finančných prostriedkov zo strany poisťovní. Mzdy tak rástli minimálne o 2,5 percenta.