Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Malé a stredné nemocnice odkázali, že na vyššie platy lekárov nemajú

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Zástupcovia nemocníc budú iniciovať rokovanie s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Malé a stredné nemocnice nemajú podľa Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) peniaze na ďalšie navyšovanie platov lekárov. "Nemocnice už zrealizovali rázne úsporné opatrenia na zníženie nákladov a aktuálne nedisponujú dostatočnými finančnými prostriedkami na schválené zvýšenie miezd lekárov," uvádza sa v stanovisku asociácie.

ANS chce preto iniciovať rokovania so zdravotnými poisťovňami o zvýšení prostriedkov pre malé a stredné nemocnice za účelom realizácie schváleného zvýšenia miezd lekárov. "V prípade, že nedôjde k nevyhnutnému zvýšeniu prostriedkov pre malé a stredné nemocnice, tie sa budú zadlžovať výraznejšie ako doposiaľ, čo by v konečnom dôsledku mohlo viesť ku zníženiu dostupnosti zdravotnej starostlivosti pre pacienta," upozornila asociácia.

Zástupcovia nemocníc budú zároveň iniciovať rokovanie s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou, keďže vzniknutú situáciu považujú za závažný problém. ANS v tejto súvislosti poukázala na možnú neústavnosť pri zvýhodňovaní jednej skupiny zdravotníckych pracovníkov oproti ostatným.

Vláda SR v stredu (24. 4.) odobrila návrh legislatívnej garancie ďalšej etapy zvyšovania platov lekárov. Návrh novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá okrem iného upraví aj platy, vychádza z dohody medzi ministerkou Zvolenskou a Lekárskym odborovým združením (LOZ). Platy lekárov sa tak budú navyšovať postupne a na dvakrát.

"V podstate plníme iba sľuby predchádzajúcej vlády a naplnenie memoranda," konštatoval po rokovaní vlády štátny tajomník ministerstva Viliam Čislák. Potrebné financie na zvýšenie platov si podľa jeho slov nemocnice musia nájsť samé, na tento účel nie sú vyčlenené žiadne zvláštne zdroje.

Podľa dnešného vyjadrenia Slovenskej lekárskej komory (SLK) je pritom na vláde, aby našla potrebné peniaze na zabezpečenie poskytovania zdravotnej starostlivosti. Rezervy vidí najmä v absencii účinnej verejnej kontroly využívania zdrojov a uplatňovania osobných sankcií za nehospodárne nakladanie s verejnými zdrojmi.