Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Malú Emmu vyliečil z leukémie vírus HIV

Emma Whiteheadová Foto: facebook.com

Dnes je Emma zdravá a nie je ani HIV pozitívna.

Bratislava 10. decembra (Teraz.sk) - Unikátnu liečebnú metódu použili lekári v americkej Filadelfii na záchranu šesťročnej Emmy Whiteheadovej, ktorá umierala na leukémiu. Zabijaka menom rakovina paradoxne porazil iný zabijak – upravený vírus HIV.

Dnes je Emma zdravá a nie je ani HIV pozitívna.

Keď malej Emme v roku 2010 diagnostikovali akútnu lymfoblastickú leukémiu, rodičom sa zrútil svet. Emme nezabrali ani dve chemoterapie. Zúfalí rodičia tak súhlasili s experimentálnou liečbou.

Podobný postup lekári vyskúšali len u dospelých. Emma bola ich prvý detský pacient. Lekári najprv museli takmer zničiť jej imunitný systém. Odčerpali z neho milióny T-buniek - jeden druh bielych krviniek, ktoré neskôr geneticky upravili pôsobením vírusu HIV. Vírus bunky imunitného systému stimuloval tak, že boli schopné útočiť a zabíjať nádorové bunky.

Presne podľa očakávania lekárov Emmu liečba takmer zabila. Trpela vysokými horúčkami a zimnicou, ale jej telo a predovšetkým imunitný systém medzitým začal pracovať a zvíťazil nad leukémiou. Nové bunky však naštartovali rozvoj silnejšieho imunitného systému a Emma sa z leukémie pozoruhodne rýchlo dostala.

Výsledky liečby nie sú stopercentné. U niektorých dospelých a detí liečba nezabrala. Avšak táto metóda by mohla vytlačiť riskantnú a nákladnú liečbu pomocou transplantácie kostnej drene.


Emma Whiteheadová
Foto: facebook.com


Tím pensylvánských lekárov už dostal na ďalší výskum 20 miliónov dolárov. Existuje veľká pravdepodobnosť, že by sa podobná metóda liečby dala aplikovať nielen na leukémiu, ale i na rakovinu prostaty, pŕs a ďalších druhov nádorov.