Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mamografickému pracovisku v Šaci udelili ocenenie Amazonka

Na snímke nový urgentný príjem, ktorý otvorili v Nemocnici Agel a. s. Košice-Šaca 28. marca 2022. Foto: TASR – František Iván

Ocenenie v podobe špeciálnej sošky Amazonky poukazuje na preverené skríningové mamografické pracovisko.

Košice 4. októbra (TASR) – Mamografické pracovisko v nemocnici v košickej Šaci získalo v utorok ocenenie Amazonka. Stalo sa tak v rámci osvetového projektu Ja som už bola, ktorý má za cieľ podporiť prevenciu rakoviny prsníka, upozorniť na potrebu včasného záchytu ochorenia a pomôcť prekonať strach z mýtov o mamografii. Stoja za ním pacientske organizácie Amazonky a Ružová stužka.

Ocenenie v podobe špeciálnej sošky Amazonky poukazuje na preverené skríningové mamografické pracovisko. "Pacientske organizácie aj takto upozorňujú verejnosť, že treba chodiť na prevenciu, treba chodiť na skríningovú mamografiu. Máme na Slovensku špičkové pracoviská, ktoré sa o ženu postarajú kompletne, a treba využiť túto ponuku," uviedla lekárka a správkyňa neinvestičného fondu Ružová stužka Alena Kállayová.

Mamografické pracoviská na Slovensku hodnotí komisia ministerstva zdravotníctva pre zabezpečenie kvality v rádiodiagnostike, radiačnej onkológii a v nukleárnej medicíne. Už 19 preverených skríningových mamografických pracovísk v 16 mestách prešlo jej kontrolou s pozitívnym výsledkom. Sedem z nich bolo symbolicky ocenených v projekte Ja som už bola. Ženy majú možnosť absolvovať vyšetrenie vysokokvalitným mamografickým prístrojom aj s doplnením ďalších potrebných vyšetrení a oznámením výsledku osobne a ihneď vrátane možnosti konzultácie s lekárom o ďalšom postupe zdravotnej starostlivosti.

Nárok na bezplatné skríningové mamografické vyšetrenie má ročne na Slovensku viac ako 362.000 žien. Podľa údajov Národného onkologického inštitútu sa na ňom vlani zúčastnilo 41.554 žien s negatívnym nálezom a u 285 žien boli zistené včasné formy rakoviny prsníka. V západoslovenskom regióne je miera účasti na mamografickom vyšetrení 16 - 17 percent, na východe len 6,4 percenta. Odborníci pripisujú toto nízke číslo nedostatočnej starostlivosti žien o vlastné zdravie, ale aj neopodstatnenému strachu z mamografického vyšetrenia.

"Cieľom mamografického skríningu, to znamená včasného zistenia najmenších ložísk onkologického ochorenia prsníka skríningovou mamografiou, je aspoň 70-percentná účasť žien vo veku 50 – 69 rokov. Takáto účasť by zabezpečila zníženie úmrtnosti na rakovinu prsníka na Slovensku o 30 percent a zachránila by 300 životov ročne," uviedla Jana Trautenberger Ricová z Národného onkologického inštitútu.

Aj primárka Kliniky rádiológie Nemocnice Agel Košice-Šaca Tatiana Špakovská apeluje na všetky ženy, aby chodili na preventívne prehliadky a robili aj samovyšetrovanie prsníkov. Pripomína, že pri zistení onkologického nálezu vo včasnom štádiu sa zvyšuje možnosť úspešného vyliečenia. Upozornila pritom, že karcinóm prsníka nepostihuje len ženy, ale aj mužov, a tak aj oni by mali prísť v prípade podozrenia na vyšetrenie. "Chcem zdôrazniť, že mamografické vyšetrenie nie je zdraviu škodlivé, radiačná záťaž pri takomto vyšetrení je veľmi nízka, nepredstavuje žiadne riziko pre pacientku a jeho benefit je veľmi vysoký," dodala primárka.