Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Máte často podráždené oči alebo dýchacie cesty

Máte často podráždené oči alebo dýchacie cesty? Každá tretia domácnosť trpí na Slovensku nadmernou vlhkosťou Foto: NETATMO

Každá tretia domácnosť trpí na Slovensku nadmernou vlhkosťou.

Bratislava 4. mája (OTS) - Vzhľadom na to, že počas pandémie pracujú doma tisícky Slovákov v rámci home office, je dôležité, aby pracovali a žili v zdravom prostredí. Na Slovensku až tretina domácností bojuje s nadmernou vlhkosťou*. Počas leta ich je paradoxne viac - až polovica.

Zdravá miera vlhkosti v domácnosti je 40 % až 60 %. Pri prekročení spodnej hranice prichádza k podráždeniu očí, sliznice a dýchacích ciest. Prekročenie hornej hranice vlhkosti prináša so sebou nielen škody v domácnosti, ale aj zdravotné problémy ako vznik astmy, kašľa, či problémy s dýchaním.

Ako na príliš suchý vzduch?
Pre ideálnu vlhkosť v domácnosti, stačí dodržať pár jednoduchých krokov:
V príliš suchej domácnosti (do tejto kategórie na jar spadá vyše 38 % slovenských domácností) sa odporúča znížiť teplotu radiátorov. Vhodné sú termostatické hlavice, ktoré sa dajú ovládať aj na diaľku mobilom. Ideálna teplota v miestnosti by mala byť 21 ℃. Každý stupeň naviac okrem zdravotných problémov, výrazne zvyšuje náklady na vykurovanie.
Druhý krok parí vetraniu, ktoré by ste mali vykonávať minimálne dvakrát denne. Odporúča sa aj rozmiestniť po byte rastliny, ktoré čistia vzduch.

Vysokú vlhkosť zníži vetranie
V príliš vlhkých domácnostiach (týka sa to 14 % až 52 % slovenských domácností v závislosti od ročného obdobia) je potreba dodržať tieto body:
• Pri varení mať vždy zapnutý digestor
• Hrnce, v ktorých varíte, je potrebné prikryť pokrievkou
• V miestnostiach, v ktorých je najvyššia vlhkosť (kúpeľňa a kuchyňa), nesušiť prádlo
• Aj v tomto prípade pravidelne vetrať

Pomôžu aj smarttechnológie
Možno si kladiete otázku, ako zmerať vlhkosť v domácnosti? V dnešnej dobe sú dostupné kvalitné meteostanice, ktoré svojim dizajnom zapadnú do každej domácnosti. Príkladom je inteligentná meteostanica Netatmo, ktorá dohliada nad zdravým prostredím domácnosti. Majiteľa upozorní pred suchým alebo vlhkým prostredím, dokáže včas varovať pred zrážaním vlhkosti či tvorbou pliesni, rozpozná dokonca aj vysoké koncentrácie CO2, alebo zvyšený hluk.

Netatmo funguje na dennej báze, mapuje prostredie a hodnoty zaznamenáva do grafu. V momente, keď zachytí nevhodné podmienky, okamžite vám príde na smartfón upozornenie s aktuálnymi hodnotami.

Pozn.: *Prieskum v období od 1.10.2019 do 30.9.2020 vykonala v európskych domácnostiach spoločnosť Netatmo.


O spoločnosti Netatmo
Francúzska spoločnosť Netatmo je lídrom v oblasti chytrých domácností. Navrhuje a vyrába intuitívne inteligentné zariadenia pre bezpečnejší a komfortnejší domov.
V roku 2012, kedy spoločnosť vznikla, sa zaviazala uvádzať na trh zariadenia, pre ktoré platí:
• 100 % budú všetky aplikácie bez poplatkov, predplatného a iných nákladov.
• 100 % zabezpečia ochranu údajov a rešpektovanie súkromia užívateľa
• 100 % priebežný vývoj, pravidelné aktualizácie a pridávanie funkcií zadarmo
Netatmo v súčasnosti ponúka 13 zariadení a príslušenstiev pre chytrú domácnosť, ktoré majiteľom uľahčujú a zjednošujú život a hlavne šetria ich náklady. Viac na www.netatmo.com/en-us.