Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Matky a predčasne narodené deti už v nemocnici v Trenčíne neoddeľujú

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Hospitalizácia bábätiek prebieha v sprievode mamičky, ktorá je s dieťatkom nepretržite na izbe.

Trenčín 13. júla (TASR) – Matky predčasne narodených detí už nebudú vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín od bábätiek oddelené. Umožní to rooming predčasne narodených detí, ktorý otvorili na neonatologickej klinike. TASR o tom informovala hovorkyňa nemocnice Martina Holecová.

"Rooming predčasne narodených je určený predovšetkým predčasne narodeným novorodencom, prípadne donoseným novorodencom, ktorí predtým vyžadovali intenzívnu starostlivosť a aktuálne sú už v stabilizovanom stave, no ešte nemôžu byť prepustení domov," uviedla hovorkyňa.

Hospitalizácia podľa nej prebieha v sprievode mamičky, ktorá je s dieťatkom nepretržite na izbe. Takáto možnosť hospitalizácie tu doteraz nebola. Novorodenci, ktorí boli predčasne narodení, alebo mali po pôrode nejaký problém a vyžadovali intenzívnu starostlivosť, sa po zlepšení klinického stavu prekladali na oddelenie. Takáto hospitalizácia trvala niekoľko týždňov, u veľmi nezrelých predčasne narodených aj dva mesiace.

"Rodičky boli po pôrode prepustené domov a za deťmi denne dochádzali z domu na návštevy, alebo boli hospitalizované v inej časti nášho oddelenia na izbe matiek a za bábätkom chodili každé dve-tri hodiny v čase kŕmenia. Teraz môže byť bábätko s mamičkou nepretržite na jednej izbe. Kapacita je šesť izieb, kde sa nachádza lôžko pre mamičku aj bábätko a jedna izba pre mamičky, ktorých bábätká sa nachádzajú na jednotke intenzívnej a resuscitačnej starostlivosti," doplnila Holecová.

Vybudovanie špeciálnych izieb stálo podľa nej asi 50.000 eur. "Máme rozpracovaný ďalší ucelený plán rekonštrukcie kliniky pediatrie a kliniky neonatológie v celkovej hodnote do 800.000 eur," uzavrela hovorkyňa.