Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Medici na roadshow poučili tisíce Slovákov o správnom čistení zubov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Potešujúce bolo zistenie, že sa teoretické znalosti ľudí v oblasti ústnej každým rokom zlepšujú.

Košice 13. septembra (TASR) – Na správnu starostlivosť o zuby a ústnu dutinu bola zameraná aj tohtoročná celoslovenská roadshow s názvom Spolu za zdravý a krásny úsmev. V rámci nej študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (LF UPJŠ) v Košiciach zaškolili v 18 mestách takmer 8000 ľudí rôzneho veku.

Išlo 9. ročník najväčšej preventívnej akcie v oblasti ústneho zdravia pre širokú verejnosť na Slovensku, ktorá vyvrcholila v metropole východu v nedeľu (12. 9.). Akcia odštartovala 2. septembra v Bratislave a pokračovala v ďalších mestách vrátane všetkých krajských miest. Informovala o tom hovorkyňa LF UPJŠ Jaroslava Oravcová.

Hlavnou myšlienkou podujatia bolo zvýšiť povedomie širokej verejnosti o význame dodržiavania ústnej hygieny a prevencie vzniku zubného kazu, zápalu ďasien a ďalších ochorení ústnej dutiny v dôsledku nedostatočnej starostlivosti. Tieto predstavujú neprenosné infekčné choroby s negatívnym vplyvom na celkové zdravie človeka, pričom môžu dokonca spôsobovať ochorenia rôznych orgánov,“ uviedla študentka zubného lekárstva Katarína Vendeľová, ktorá je tajomníčkou Slovenského spolku študentov zubného lekárstva. Za úspech považuje počas akcie zaškolenie celkovo 7945 ľudí.

Študenti školili záujemcov v používaní klasickej zubnej kefky, jednozväzkovej kefky aj medzizubnej kefky či zubných nití, pričom tento rok priniesli ako novinku aj použitie sonických elektrických kefiek, ktoré je takisto treba používať správnym spôsobom. Pre staršiu generáciu mali k dispozícii fixačné krémy na protézy a odborne sa venovali aj starostlivosti o ústne zdravie pacientov bez chrupu alebo s čiastočne snímateľnými náhradami. Študentov tešil zvlášť záujem malých detí a ich rodičov o mliečny chrup.

Potešujúce bolo zistenie, že sa teoretické znalosti ľudí v oblasti ústnej každým rokom zlepšujú. „Avšak pomerne veľké medzery majú stále v praktickej časti. Či už je to nesprávne držanie kefky, zlý sklon štetiniek a podobne. Taktiež veľa ľudí nepoužíva medzizubné pomôcky, ktoré ústnej hygiene výrazne napomáhajú, alebo ich používajú nesprávne, a preto aj neúčinne,“ skonštatoval študent LF UPJŠ a národný koordinátor Slovenského spolku študentov zubného lekárstva pre prevenciu Samuel Tkáč.