Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Do roku 2030 sa má počet starých ľudí s demenciou zdvojnásobiť

Ilustračná foto Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

V Európe trpí Alzheimerovou chorobou a podobnými demenciami 7,3 milióna ľudí.

Bratislava 18. septembra (TASR) – Na Slovensku bolo v roku 2010 700.000 ľudí nad 65 rokov, pričom asi 35.000 trpí určitou formou demencie. Lieči sa asi jedna šestina. "Počítame, že v roku 2030 budeme mať dvojnásobný počet dementných ľudí, pretože naša populácia rýchlo starne," povedala na dnešnej tlačovej konferencii psychiatrička Viera Albertyová z centra Memory, ktoré pomáha ľuďom s Alzheimerovou chorobou.

Z ľudí trpiacich týmito ochoreniami sa lieči asi len jedna šestina. September je Svetovou zdravotníckou organizáciou vyhlásený za Svetový mesiac Alzheimerovej choroby, aktivity sa chystajú aj na Slovensku.

Podľa Albertyovej je najdôležitejšie zachytiť ochorenie v ranom štádiu. "Pokiaľ nebudeme zachytávať týchto ľudí, bude to obrovský ekonomický nápor pre spoločnosť," podčiarkla. Najmä príbuzní by nemali podceňovať prvé príznaky. Zbystriť podľa nej treba, keď starší ľudia napríklad strácajú kľúče, zabudnú na dohodnuté stretnutie. "To je prvý signál," dodala. Neskôr pribúdajú poruchy pozornosti, sú ovplyvniteľnejší, neodhadnú svoje možnosti. "Koľko starých ľudí ide na prechode na červenú. Neodhadnú, že si môžu ublížiť," dodala. Pri takýchto príznakoch treba zobrať svojho príbuzného k praktickému lekárovi, ktorý zhodnotí jeho stav a rozhodne, či ho treba poslať ďalej - k neurológovi či psychológovi. Ten v prípade potreby nasadí lieky.

Svetový mesiac Alzheimerovej choroby

Seniori sa môžu prísť v Bratislave bezplatne otestovať do centra Memory na Mlynarovičovej ulici v bratislavskej Petržalke. Vopred sa tam treba telefonicky objednať. Centrum ponúka aj pracovné zošity na trénovanie pamäti. Najlepšou zbraňou proti demencii je podľa Albertyovej práve fyzická aj psychická aktivita. "Hovorí sa, že aj koliesko, ktoré sa nepoužíva, hrdzavie," podotkla. Rizikovým faktorom je predovšetkým vek, ale aj alkoholizmus, či kombinovanie liekov. Mnohí ľudia podľa nej často berú voľné dostupné lieky proti bolesti, úzkosti či lieky na spanie, čo sa podpisuje pod predčasnú demenciu.

Do kampane k svetovému mesiacu Alzheimerovej choroby sa zapájajú aj všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva. V tomto roku sa zamerajú na žiakov ôsmich a deviatych ročníkov, ale aj študentov gymnázií či odborných škôl. Práve cez študentov, ktorí vedia ľahšie vyhľadať informácie, chcú RÚVZ vzdelávať rodičov a starých rodičov. Prednášky v školách sa budú konať vo štvrtok a v piatok tento týždeň (19. a 20. 9.)

Alžbeta Veselá z centra Memory hovorí, že treba mladých učiť komunikovať s týmito ľuďmi, ktorí sa stretávajú bežne v rodinách. "S takýmito ľuďmi sa môžu stretnúť aj na ulici a takýto človek môže vyzerať, že je bezdomovec. Môže ísť napríklad vysypať smeti a skončí niekde úplne inde. Ale keď na to mladých upozorníme a povieme, čo majú v takej situácii robiť, pomôžeme aj tým chorým," hovorí Veselá, ktorá je aj tajomníčkou Slovenskej Alzheimerovej spoločnosti.

Zástupkyňa hlavného hygienika SR Jana Hamade tvrdí, že na Slovensku sa stále málo hovorí o Alzheimerovej chorobe. "Dôsledkom nedostatku informácií je určitá stigma, ktorá môže spôsobiť oslabenie rodinných väzieb a nedostatočnú starostlivosť," povedala.

V Európe trpí Alzheimerovou chorobou a podobnými demenciami 7,3 milióna ľudí. Na Slovensku jej týmto ochorením postihnutých asi 50.000-60.000 pacientov, o ktorých sa stará 100.000-150.000 rodinných príslušníkov.