Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Meteosenzitivitou trpí 70 percent populácie, častejšie ženy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Mnoho ľudí trpí pri zmenách počasia podráždenosťou, zníženou koncentráciou a ich reakcie sú výrazne pomalšie, vymenovala Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva VšZP.

Bratislava 23. marca (TASR) - Zmeny počasia vo všeobecnosti ťažšie znášajú ženy, astmatici či starší ľudia. Meteosenzitivitou trpí až 70 percent obyvateľstva sveta, pričom vyššie percento z nich žije v priemyselne vyspelých štátoch. Upozornil na to Matej Neumann, hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP).

Citlivosť ľudí na meteorologické javy sa prejavuje bolesťami, problémami s tlakom, nárastom agresivity či zhoršením psychických problémov. "Medzi najčastejšie ťažkosti patrí bolesť hlavy, únava, ospalosť, znížený prah bolesti, bolesť jaziev, svalov, tráviace ťažkosti, zmeny nálad, nechutenstvo, problémy s tlakom, ale aj poruchy spánku. Mnoho ľudí trpí pri zmenách počasia podráždenosťou, zníženou koncentráciou a ich reakcie sú výrazne pomalšie," vymenovala Beata Havelková, podpredsedníčka predstavenstva VšZP.

Zmeny počasia vo všeobecnosti ťažšie znášajú ženy, seniori, ale meteosenzitivita sa nevyhýba ani mladším ročníkom, a to najmä tehotným ženám a deťom. Do rizikovej skupiny patria aj astmatici, reumatici, ľudia po úrazoch a ľudia s oslabenou imunitou. „Zmeny počasia sprevádzajú prudké zmeny tlaku vzduchu. Tlak vzduchu zas vplýva na zmenu krvného tlaku, čo môže u ľudí trpiacich kardiovaskulárnymi ochoreniami vyvolať prudkú reakciu a následne spôsobiť zmeny srdcového rytmu, búšenie srdca, dýchavičnosť, v ťažších prípadoch kolaps,“ spresnila Havelková. U ľudí trpiacich migrénami môže náhla zmena počasia vyvolať bolestivý záchvat.

Príčinou meteosenzitivity je porucha adaptácie organizmu na zmeny atmosférického tlaku, teploty a vlhkosti vzduchu. Niekedy je podľa Neumanna reakcia organizmu prudká, inokedy sú prejavy menej nápadné. "Závisí to od aktuálneho zdravotného stavu, ale aj psychického rozpoloženia. Veľkú mieru tu zohráva aj vek, telesná kondícia a zdravotný stav," dodal hovorca.

Negatívny vplyv počasia sa tak dá znížiť pohybom, stravou bohatou na vitamíny, minerály a bielkoviny. Dôležité je najmä magnézium a vitamín C. Pomôcť môže saunovanie a otužovanie studenou vodou.

V súčasnosti sa rozlišuje päť rizikových stupňov, ktoré vyjadrujú intenzitu pôsobenia počasia na meteosenzitívnych ľudí. "K najnebezpečnejším poveternostným situáciám patria napríklad postup frontálneho rozhrania, keď sa skokom mení počasie, dlhotrvajúce vlny horúčav, dusné počasie v lete, alebo aj pred búrkou. Taktiež špecifický typ vetra, takzvaný fén, spôsobuje veľké problémy. Je dokázané, že môže priniesť aj vzostup agresivity a zvýrazniť psychické problémy," vysvetlila Miriam Jarošová, meteorologička zo Žilinskej univerzity v Žiline.