Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mexiko prekonalo USA v obezite dospelých

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V ostrovnom štáte Nauru v Tichom oceáne je obéznych 71,1 percenta populácie.

Mexiko 11. júla (TASR) - Mexiko prekonalo Spojené štáty v rebríčku obezity dospelých, hoci na niektoré ostrovné štáty a krajiny Blízkeho východu zďaleka nemá. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo trpí obezitou 32,8 percenta Mexičanov. V Spojených štátoch má nadváhu 31,8 percenta ľudí.

V Egypte je obéznych 34,6 percenta obyvateľov a v Kuvajte 42,8. Je to však stále málo v porovnaní s ostrovným štátom Nauru v Tichom oceáne. Obéznych je tam 71,1 percenta populácie.

Mexických aktivistov a akademikov znepokojuje najmä priepastný rozdiel. Zatiaľ čo niektorí Mexičania trpia podvýživou, iná časť populácie priberá na váhe. Za kilami navyše je podľa nich zodpovedný ústup od tradičnej diétnej kuchyne a konzumácia spracovaných potravín.

Umnuayporn Tongprapaiová, 274 kilogramov vážiaca, sa presúva na vozíku z jej bytu na treťom poschodí do sanitky , Bangkok , 26. august 2010. Ide zrejme o najťažšiu ženu v krajine. Tá po prvýkrát po troch rokoch opustila svoj byt. Pri odchode jej asistovali zamestnanaci radnice a vysokozdvižný vozík.
Foto: TASR/AP