Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerka Zvolenská od zákazu vernostných systémov ustúpiť nemieni

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Zvolenská avizovala, že ministerstvo na zákaze vernostných systémov trvá. Pripomenula zavedenie podmienky, že každá lekáreň bude musieť mať svojho odborného zástupcu.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva vraj nemá argumenty na zrušenie vernostných systémov v lekárňach, ani zdôvodnenie na zamietnutie hromadnej pripomienky za ich zachovanie, ktorú podpísalo vyše 7700 občanov.

"Generálny riaditeľ, ktorý rokovanie viedol, hneď po zdvorilostnom uvedení stretnutia skonštatoval, že ministerstvo trvá na zákaze vernostných systémov aj napriek predloženej pripomienke. S vysvetlením dôvodov nestrácal čas," uviedol Matúš Tekeľ zo spoločnosti Mirakl, ktorá vlastní lekárne Dr. Max.

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská však s kritikou nesúhlasí, keďže podľa jej slov sú argumenty veľmi jasné. "My sme nepodľahli tomuto populizmu, chápem, že časti verejnosti sa subjektívne môže zdať, že naša úprava je v ich neprospech, pretože sa im páči, že dostávajú v lekárni darčeky," konštatovala s tým, že liečba a užívanie liekov nemôžu byť motivované takýmto spôsobom, keďže nejde o bežný tovar.

Zástupcovia lekární Dr. Max, ktorých vernostnú kartu má asi 700.000 ľudí, veria, že vláda si pri prerokovávaní materiálu všimne chýbajúce argumenty. Medzičasom rozbehli aj petíciu za zachovanie vernostných systémov. "Od decembra minulého roka pacienti na doplatkoch vďaka vernostnému systému ušetrili viac ako dva milióny eur a ďalší milión lekárne vrátili zdravotným poisťovniam. Chceme, aby poslanci vedeli, že pacienti zľavy využívajú a nesúhlasia s ich zrušením," uviedol riaditeľ Mirakl Tomáš Slechan. Zbieranie podpisov pod petíciu potrvá do konca októbra.

Ako však avizovala Zvolenská, ministerstvo na zákaze vernostných systémov trvá. Pripomenula zavedenie podmienky, že každá lekáreň bude musieť mať svojho odborného zástupcu. Práve "fundovanými" lekárnikmi sa podľa jej slov lekárne majú uchádzať o pacienta. "Ktorí vedia poradiť, odporučiť v tom, čo pacientov naozaj trápi, lacnejší liek, doplatok, účinná latka, toto je to, čo patrí do konkurenčného boja lekární," uzavrela s tým, že je osobne presvedčená, že nie je správne bonifikovať liečbu.

Vernostným systémom a sieťovým lekárňam má byť po pár mesiacoch koniec. Po tomto kroku dlhodobo volala Slovenská lekárnická komora. Ministerstvo zdravotníctva v návrhu novely zákona o liekoch zavádza opätovný zákaz vernostných systémov a taktiež stanovuje podmienku, že jedna osoba môže získať povolenie na poskytovanie lekárenskej starostlivosti len v jednej verejnej lekárni a v jednej pobočke verejnej lekárne, čo znamená koniec sieťovým lekárňam. Právna norma by mala v prípade schválenia vládou, parlamentom a po prezidentovom podpise platiť od 2. januára 2013.