Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Ministerka Zvolenská podľa SLeK odovzdáva lekárenstvo Pente

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Michal Svítok

Lekárnikom sa nepáči návrh ministerstva, aby mohli lekárne dávať pacientom na recept zľavy do výšky maximálne 50 percent z ich doplatku po tom, čo navrhlo zrušiť vernostné systémy.

Bratislava 20. novembra (TASR) - Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) podľa Slovenskej lekárnickej komory (SLeK) pochováva nezávislé slovenské lekárenstvo a odovzdáva ho finančnej skupine Penta a jej sieti lekární Dr. Max. Lekárnikom sa nepáči návrh ministerstva, aby mohli lekárne dávať pacientom na recept zľavy do výšky maximálne 50 percent z ich doplatku po tom, čo navrhlo zrušiť vernostné systémy.

"Ide ešte o horší návrh, ako presadil pred rokom minister Ivan Uhliarik (KDH) a ak ho poslanci schvália, jeho výsledkom bude zánik veľkého počtu nezávislých lekární na Slovensku a monopolizácia trhu Pentou," uviedol prezident komory Tibor Czuľba. Poslanci by tak podľa komory posvätili zaradenie lekárenstva do sféry klasického biznisu, čo sa má ukázať po likvidácii malých lekární.

Czuľba tiež upozornil, že tento návrh by v prípade schválenia znamenal aj likvidáciu pomernej úhrady. "Je to opatrenie ministra Zajaca z roku 2004, ktoré historicky jediné dokázalo znížiť spotrebu liekov a náklady na ne na Slovensku," poukázal.

Lekárne by mali mať možnosť aj po zrušení vernostných systémov naďalej poskytovať zľavy na doplatkoch za lieky, zdravotnícke pomôcky a dietetické potraviny predpísané na recept. Ako vyplýva z pozmeňujúceho návrhu k novele zákonu o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, ktorý v parlamente po dohode s ministerstvom predložil Richard Raši (Smer-SD), zľava bude môcť byť maximálne polovica z doplatku. Cieľom má byť chrániť najslabšie skupiny pacientov.