Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mladík z Libérie skončil v nemocnici v Salzburgu, nemá symptómy eboly

Vírus eboly Foto: TASR/AP

Pätnásťročný chlapec totiž uviedol, že sa do poslednej chvíle staral o blízkych, ktorí pred dvoma mesiacmi zomreli na následky eboly.

Salzburg 7. októbra (TASR) - Tínedžer z Libérie, ktorého v pondelok zadržali rakúski policajti v okolí železničnej stanice v Salzburgu, musí zostať na izolačke jednotky intenzívnej starostlivosti miestneho nemocničného zariadenia najmenej do utorka 14. septembra.

Pätnásťročný chlapec totiž uviedol, že sa do poslednej chvíle staral o blízkych, ktorí pred dvoma mesiacmi zomreli na následky eboly. Túto informáciu vzali rakúske úrady vážne a okamžite aktivovali príslušné opatrenia, aj keď je im jasné, že mladík sa mohol ochorením, proti ktorému s výnimkou experimentálnych liekov niet efektívnej terapie ani liečiva, infikovať iba kdesi na ceste z Libérie do Európy, pretože inkubačná doba eboly je 21 dní a infikovaní pociťujú obvykle prvé príznaky ochorenia už po týždni.

Tínedžer však pri prevoze do nemocnice nemal žiadne podozrivé príznaky a navyše ani horúčku. Tento fakt má mimoriadny význam vzhľadom na skutočnosť, že pri stave, keď pacientova telesná teplota neprekročí 38,5 stupňa Celzia, nie je ebola infekčná, ale jednoznačne ju nemožno potvrdiť ani vylúčiť, a to ani laboratórnymi testami.

Práve preto si krízový štáb počká týždeň na ďalší vývoj mladíkovho zdravotného stavu a v závislosti na ňom rozhodne o ďalších krokoch.

Momentálne je tínedžer klinický zdravý a nedostáva žiadne lieky, informovala tlačová agentúra APA s odvolaním sa na nemocničné zdroje.

Okolnosti, za ktorých sa mimoriadne hladný Libérijčan, žiadajúci v Rakúsku o azyl, dostal na starý kontinent, zatiaľ nie sú zrejmé. Predpokladá sa však, že mu až do alpskej republiky pomohli prevádzači.