Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Most-Híd na výbore presadil obmedzenie prednostných vyšetrení u lekára

Ilustračné foto Foto: TASR/Oliver Ondráš

Ak strana Bélu Bugára uspeje, lekári budú musieť vyhradiť v čase na prednostné vyšetrenia dve hodiny na riadnu ordináciu.

Bratislava 9. októbra (TASR) - Opozičnej strane Most-Híd sa podarilo aj na pôde Ústavnoprávneho výboru NR SR presvedčiť poslancov vládneho Smeru-SD o potrebe novelizovať zákon o rozsahu zdravotnej starostlivosti. Výbor odporučil plénu schváliť novelu aj v treťom čítaní.

Ak strana Bélu Bugára uspeje, lekári budú musieť vyhradiť v čase na prednostné vyšetrenia dve hodiny na riadnu ordináciu. Podľa Mostu-Híd totiž niektorí lekári zneužívajú možnosť takéhoto vyšetrenia a pacienti slabších sociálnych skupín sú znevýhodnení a predlžuje sa im čakanie na ošetrenie u príslušného lekára. Bugárovci chcú novelou dosiahnuť, aby pacienti, ktorí nevyužívajú prednostné vyšetrenie, mohli byť v riadnom čase ošetrení.

"Má to fungovať tak, že lekár musí v kuse vyšetrovať medzi prednostnými vyšetreniami aj pacientov, ktorí nemajú na zaplatenie prednostného vyšetrenia," vysvetlil Tibor Bastrnák (Most-Híd) s tým, že lekárom strana ponecháva voľnosť v tom, aby si určili čas na prednostné vyšetrenia aj na vyšetrenia ostatných pacientov. "Môže si určiť, že od siedmej do ôsmej budú prednostné vyšetrenia, potom dve hodiny ordinuje pre ostatných pacientov a potom zase prednostné vyšetrenia," dodal Bastrnák.