Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Muži podceňujú kontrolu krvného tlaku, upozorniť ich má aj kampaň

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Lekári odporúčajú meranie tlaku každému mužovi aspoň raz do roka, pričom správne hodnoty sú 120/80 mmHg.

Bratislava 17. mája (TASR) – Muži v produktívnom veku podceňujú kontrolu krvného tlaku, zmerať by si ho mali aspoň raz do roka. Pri príležitosti utorkového Svetového dňa hypertenzie na to upozornila prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti (SKS) Eva Goncalvesová. "Myslíme si, že toto je jeden z podstatných dôvodov, prečo pokles kardiovaskulárnej mortality na Slovensku nie je taký zrejmý ako v okolitých krajinách," doplnila. Mužov má na kontrolu tlaku upozorniť aj informačná kampaň.

Počet úmrtí v súvislosti s kardiovaskulárnymi ochoreniami na Slovensku i v iných krajinách klesá, podľa odborníkov však nie dostatočne. "Keď sme išli do výskumov hlbšie, zistili sme, že veková skupina, v ktorej sa nám najmenej darí kontrolovať rizikové faktory, je u mužov vo vekovej kategórií 35 až 50 rokov. Vo všetkých ostatných ukazovateľoch (napríklad cholesterol, liečba infarktov, srdcové zlyhávanie) nastalo zlepšenie," priblížila Goncalvesová. Spozornieť by mali najmä muži, ktorí majú niektorý z rizikových faktorov, ako sú stres, obezita, fajčenie, pozitívna rodinná anamnéza alebo prekonané ochorenie.

Dôvodom, prečo muži v produktívnom veku kontrolu tlaku podceňujú, je podľa odborníkov aj fakt, že svoje zdravotné ťažkosti bagatelizujú, diagnózu si nechcú pripustiť a prípadné symptómy pripisujú stresu. "Artériová hypertenzia u mužov v produktívnom veku súvisí s tým, že máme celkovo ako populácia málo pohybu a viac stresových povolaní a situácií. Prispela k tomu aj sociálna izolácia počas pandémie COVID-19 a ekonomické neistoty," doplnila prezidentka Slovenskej hypertenziologickej spoločnosti Anna Vachulová.

Odborníci upozornili, že artériová hypertenzia je nebolestivé ochorenie a práve bezpríznakovosť je často dôvodom, prečo sa nediagnostikuje včas. Diagnóza často prichádza až s komplikáciami, ako sú dýchavičnosť, tlak na hrudi alebo akútny infarkt myokardu. "Keď k nám príde pacient s výraznou dýchavicou, bolesťou na hrudi alebo opuchmi, väčšinou sa už u neho prejavili komplikácie, ktoré môžu znamenať aj závažné poškodenie srdca. Nemuselo sa to dostať až sem, ak by si pacient pred rokom či dvoma odmeral krvný tlak a zvýšené hodnoty by začal včas liečiť," ozrejmila Vachulová.

Lekári odporúčajú meranie tlaku každému mužovi aspoň raz do roka, pričom správne hodnoty sú 120/80 mmHg. Ak tlakomer ukáže vyššie hodnoty ako 140/90, je potrebné objednať sa k lekárovi.

Únia pre zdravšie srdce a SKS v tejto súvislosti zároveň v spolupráci s ďalšími odborníkmi pripravili informačnú kampaň s názvom Tlak na bránu. Chcú tak spoločne upozorniť mužov na riziká neliečeného vysokého tlaku.

Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo za rok 2020 v kardiologických ambulanciách s hypertenznými chorobami sledovaných viac ako 225.000 pacientov. "Čo je suverénne najviac spomedzi diagnóz. Len na Slovensku sa srdcovocievne ochorenia podieľajú takmer na 50 percentách všetkých úmrtí," ozrejmila hovorkyňa NCZI Alžbeta Sivá. Kardiovaskulárne ochorenia patria celosvetovo na prvé miesto príčin úmrtí.