Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Mykologická poradňa v Košiciach radí záujemcom pri určovaní húb

Odborníci vystríhajú pred povrchným určovaním húb, čo pri zámene s jedovatými druhmi a konzumácii môže viesť až k ťažkým otravám.

Košice 6. augusta (TASR) - Hubári, ktorí si chcú skontrolovať a overiť svoje hubárske úlovky, môžu v Košiciach navštíviť mykologickú poradňu. V budove Regionálneho úradu verejného zdravotníctva na Rooseveltovej ulici 8 funguje od jari do jesene každý pondelok od 14.30 do 16.30 h.

"Ľudia najviac chodia, keď je húb veľa, ale aj keď ich rastie pomenej. Prídu po dovolenkách, na ktorých pozbierajú nejaké huby okolo chaty a donesú to sem. Zaujímajú sa, aká je to huba a či je jedlá," hovorí Ján Pardovič, jeden z dvojice odborných poradcov. Niekedy je však problém pri určovaní, keď ľudia prinesú len klobúk bez hlúbika, kde často bývajú určujúce znaky.

Druhý odborník Ján Mariássy dodáva, že niektorí záujemcovia dali hubu zamraziť, aby bola pekne zachovaná, alebo prišli s roztečenou hubou v podobe "lekváru v igelitovom vrecku".

V pondelok 5. augusta navštívila poradňu dvojica, ktorá našla na prechádzke pri Košiciach početné huby, ale nevedela ich identifikovať ani podľa knižiek. Mykológovia po prezretí zistili, že ide o hríbnik modrejúci, jedlú hubu vhodnú do polievok, omáčok i na sušenie.

Odborníci vystríhajú pred povrchným určovaním húb, čo pri zámene s jedovatými druhmi a konzumácii môže viesť až k ťažkým otravám. "Základnou radou je zbierať len to, čo poznáme," pripomína Mariássy.

Aktuálne horúce počasie hubám nepraje, na rast potrebujú vlhkosť i pokles teplôt. Ešte pred pár týždňami bolo húb pomerne dosť. "Na trhu boli kuriatka, hríby, najmä tie suchomilné, trúdnik klobúčkatý po bučinách, potom prišla horúčava s teplým južným vetrom, a to všetko vysušilo. Tam, kde boli pred troma dňami kuriatkové porasty, nie je vôbec nič," konštatuje odborník.

Mykologická poradňa funguje v Košiciach už desaťročia. Okrem rád a osvety vydávajú v nej aj osvedčenia o predaji húb na trhoch. Mariássy tiež vykonáva kontrolu predaja húb na trhovisku na košickom Dominikánskom námestí.