Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zdravotníctvo má dostať pravidlá na dotácie pre protidrogové aktivity

Ilustračné foto Foto: Národná protidrogová jednotka

Novela, ktorú MZ predložilo, bližšie definuje spôsob, rozsah a podmienky poskytovania dotácií.

Bratislava 20. novembra (TASR) – Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR má mať bližšie definované pravidlá, ako udeľovať dotácie na účely protidrogových aktivít. Návrh novely zákona, ktorej cieľom je rozšíriť ich poskytovanie na tieto účely, dnes schválila vláda.

Novela, ktorú MZ predložilo, bližšie definuje spôsob, rozsah a podmienky poskytovania dotácií. Tie možno napríklad udeliť na vzdelávacie aktivity v protidrogovej oblasti, prevenciu, liečbu drogovej závislosti alebo stavebnú úpravu zariadení určených na prevenciu.

V návrhu zákona sú stanovené aj požiadavky na orgán vyhodnocujúci dotácie, ktorý zriadi ministerstvo. Nariaďuje sa v ňom aj povinnosť zriadenia osobitného účtu v banke pre zabezpečenie transparentnosti ich čerpania. Kritériá a postup na vyhodnocovanie žiadostí o poskytnutie dotácie by mali byť ustanovené všeobecne záväzným právnym predpisom.

Zákon má nadobudnúť účinnosť s prihliadnutím na predpokladanú dĺžku legislatívneho procesu. Agenda protidrogovej politiky predtým patrila pod Úrad vlády SR, v roku 2012 prešla pod pôsobnosť ministerstva zdravotníctva.