Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia SEKCIA: Zdravie

A. Orságh z Národného onkologického centra: Nebojte sa prevencie

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Snahou rezortu zdravia je tento rok dosiahnuť vyššiu účasť na týchto vyšetreniach a certifikovať viac mamografických pracovísk, uviedol V. Lengvarský.

Bratislava 4. februára (TASR) - Preventívna prehliadka či skríning môžu pomôcť odhaliť onkologické ochorenie včas, pripomína Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Pri príležitosti Svetového dňa boja proti rakovine zároveň vyzýva ľudí, aby venovali pozornosť prevencii a zúčastňovali sa na preventívnych prehliadkach a skríningoch. TASR o tom informovala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

"Nebojte sa prevencie, skríningu, lebo nejde v ňom o to, dokázať vám, že ste chorí, ale dokážete sami sebe, že ste zdraví a bez strachu môžete ďalej žiť svoj vlastný život," uviedol odborník na rakovinu hrubého čreva a konečníka Andrej Orságh z Národného onkologického ústavu (NOÚ).

Situáciu v diagnostike a liečbe onkologických pacientov podľa ministerstva ovplyvnila pandémia ochorenia COVID-19. "Odhady medzinárodných spoločností hovoria o tom, že v Európe by mohol byť nediagnostikovaný až jeden milión prípadov rakoviny, alebo o tom, že jeden z piatich pacientov s rakovinou v EÚ v súčasnosti nedostáva adekvátnu liečbu," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO). NOÚ upozorňuje, že v roku 2020 v globále poklesol počet diagnostických vyšetrení v porovnaní s rokom 2019 aj na Slovensku približne o pätinu. Podľa svetových onkologických spoločností môžu odklady skríningovej diagnostiky pre pandémiu v budúcnosti spôsobiť nárast počtu ochorení v pokročilejších štádiách.

V roku 2020 bolo podľa MZ SR na 16 certifikovaných mamografických pracoviskách vyšetrených vyše 38.000 žien a zachytených bolo 310 zhubných nádorov prsníka. "Našou snahou tento rok je dosiahnuť vyššiu účasť na týchto vyšetreniach a certifikovať viac mamografických pracovísk, na ktorých je zabezpečená najvyššia kvalita," skonštatoval Lengvarský s tým, že aktuálne už je preverených 19 pracovísk pre populačný mamografický skríning. Dodal, že vlani sa začalo aj s pozývaním na populačný skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka.

Ministerstvo zároveň pripomína, že Slovensko je pevnou súčasťou Európskeho plánu na boj proti rakovine, ako aj Misie proti rakovine. "Tieto stratégie bude rezort zdravotníctva v maximálnej možnej miere dodržiavať, poskytovať súčinnosť a odbornú podporu združeniam či zdravotníckym a mimovládnym a pacientskym organizáciám, ktoré majú v osvete medzi občanmi či riešení problémov pacientov nezastupiteľné miesto," uviedla hovorkyňa.