Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Obezitológia by mohla byť súčasťou ďalšieho vzdelávania zdravotníkov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zo strany rezortu zdravotníctva boli podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej navrhnuté viaceré možnosti, ako oblasť obezitológie zahrnúť do ďalšieho vzdelávania zdravotníkov.

Bratislava 25. apríla (TASR) - Oblasť obezitológie by mohla byť zahrnutá do ďalšieho vzdelávania zdravotníckych pracovníkov. K problematike sa vlani realizovali na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR úvodné pracovné stretnutia. Pre TASR to uviedli z komunikačného oddelenia MZ SR.

Zo strany rezortu boli podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej navrhnuté viaceré možnosti, ako oblasť obezitológie zahrnúť do ďalšieho vzdelávania zdravotníkov. Jednou z možností by mohlo byť doplnenie do obsahu minimálnych štandardov pre vybrané špecializačné odbory a zdravotnícke povolania, vytvorením samostatného nadväzujúceho špecializačného odboru alebo certifikovanej pracovnej činnosti alebo vytvorenie študijného programu sústavného vzdelávania.

"Zatiaľ prebehli iba úvodné diskusie, ktoré by bolo potrebné širšie prediskutovať aj s ostatnými relevantnými odborníkmi, taktiež je potrebné sa oboznámiť aj s návrhom obsahu vzdelávania v uvedenej problematike, ktorý zatiaľ ministerstvo zdravotníctva nemá k dispozícii. Následne by sa k návrhu mala vyjadriť aj Akreditačná komisia MZ SR na ďalšie vzdelávanie zdravotníckych pracovníkov," doplnila Eliášová.

Na margo registra pacientov, o ktorého potrebe hovorí Slovenská obezitologická asociácia, poukázala, že za najvhodnejší spôsob rezort považuje zavedenie sledovania tohto rizikového faktora napríklad cez hodnotu indexu telesnej hmotnosti (BMI) nad 35 v elektronických zdravotných knižkách.