Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva: Príručka WHO pomôže lepšie zvládnuť stres

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vplyv celosvetovej pandémie ochorenia COVID-19 situácii nepomáha, ale prináša do života ľudí množstvo faktorov, ktoré negatívne vplývajú na vnútornú pohodu, skonštatoval rezort zdravotníctva.

Bratislava 28. januára (TASR) - Príručka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pomôže ľuďom lepšie zvládnuť stres a nepriaznivé životné situácie. Obsahuje odporúčania týkajúce sa stresového manažmentu, ako aj rady a praktické návody, ako sa vyrovnať s ťažkosťami. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR.

"Táto príručka je pre každého, kto zažíva stres - od rodičov, opatrovateľov až po zdravotníckych profesionálov, ktorí pracujú v nebezpečných podmienkach," priblížil rezort zdravotníctva s tým, že je zadarmo dostupná na webe MZ SR.

Príčiny stresu môžu byť rôzne. Môže ísť o osobné alebo pracovné dôvody, ale aj hrozby zasahujúce celú spoločnosť, ako napríklad násilie či choroby a epidémie. "Vplyv celosvetovej pandémie ochorenia COVID-19 situácii nepomáha, ale prináša do života ľudí množstvo faktorov, ktoré negatívne vplývajú na vnútornú pohodu," skonštatoval rezort zdravotníctva.

Ministerstvo zároveň podotklo, že nie vždy je možné psychické problémy vyriešiť bez pomoci odborníkov. "Ďalším krokom, ako sa dostať k pomoci, môže byť odborná konzultácia a poradenstvo od skúseného psychológa," doplnil rezort. Pod jeho záštitu spadá napríklad Národná linka na podporu duševného zdravia, ktorú môžu ľudia kontaktovať na čísle 0800 193 193. V bežné pracovné dni je možné telefonovať od 14.00 do 22.00 h, počas víkendov od 10.00 do 18.00 h.