Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort zdravotníctva víta vstup biosimilárnych liekov a generík na trh

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

MZ SR poukázalo na to, že lekári pre každého pacienta určujú účinné lieky individuálne podľa zdravotného stavu konkrétneho pacienta, vždy ponúkajú adekvátnu zdravotná starostlivosť.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR víta vstup biosimilárnych liekov a generík na slovenský trh, pretože predstavujú úsporu zo zdrojov verejného zdravotného poistenia. Pre TASR to uviedla hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová v reakcii na analýzu Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO), podľa ktorej by ich lepšie využívanie vedelo ušetriť 50 miliónov eur.

Rezort zdravotníctva však zdôraznil, že je na rozhodnutí držiteľa registrácie, či sa rozhodne podať žiadosť o zaradenie lieku do kategorizačného zoznamu. Ministerstvo následne každý takýto liek zaraďuje do kategorizačného zoznamu.

"Biologické referenčné aj biologicky podobné lieky majú dôležité miesto v liečbe chronických ochorení, a to najmä vzhľadom na rastúci trend ich výskytu, napríklad v reumatológii, gastroenterológii, dermatológii či onkológii," komentovala.

MZ SR poukázalo na to, že lekári pre každého pacienta určujú účinné lieky individuálne podľa zdravotného stavu konkrétneho pacienta, vždy ponúkajú adekvátnu zdravotná starostlivosť.

"Výber lieku by mal závisieť od individuálnych, špecifických faktorov, týkajúcich sa choroby a lieku. Ak to tieto faktory dovoľujú, a pacient aj lekár súhlasia, je vhodné siahnuť po ekonomicky výhodnejšej alternatíve. Bezpečnosť pacienta je však prvoradá a nemôže byť za žiadnych okolností znižovaná. Spotreba generík je najviac závislá na predpisovaní liekov daným lekárom," dodala Eliášová s tým, že lekár rozhoduje, čo je pre pacienta najlepšie.