Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

MZ vyhlásilo výzvu pre vzdelávanie v oblasti duševného zdravia

Na archívnej snímke z 13. júla 2020 budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR na Limbovej ulici v Bratislave. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Oprávnení žiadatelia môžu získať od 500 do 6000 eur v závislosti od zamerania štúdia.

Bratislava 17. augusta (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo z plánu obnovy výzvu, zameranú na vzdelávanie odborníkov v oblasti duševného zdravia. Záujemcovia sa môžu uchádzať dokopy o takmer tri milióny eur. Rezort podporí vzdelávacie aktivity, ktoré budú zrealizované do 31. januára 2025, pričom žiadosť možno podať aj za aktivity, ktoré sa uskutočnili po 1. februári 2020. TASR o tom informoval komunikačný odbor ministerstva.

"Oprávnené náklady predstavujú relevantné kurzy a vzdelávacie programy v oblasti starostlivosti o duševné zdravie," priblížil rezort. Výzva "Vzdelávanie odborníkov v rezorte zdravotníctva" je určená odborníkom, ktorí sa starostlivosti o duševné zdravie venujú v zdravotníckych zariadeniach. Ide napríklad o psychológov, sestry, logopédov, liečebných pedagógov či záchranárov.

Oprávnení žiadatelia môžu získať od 500 do 6000 eur v závislosti od zamerania štúdia. "Na certifikačné štúdium je určená maximálna suma na jednu žiadosť 6000 eur. Žiadosti na vzdelávacie aktivity pre komunitnú starostlivosť o duševné zdravie rezort podporí v maximálnej sume 2000 eur," priblížilo ministerstvo.

MZ podotklo, že pandémia nového koronavírusu zvýšila nápor na systém starostlivosti o duševné zdravie na Slovensku a zvýraznila tak potrebu jej skvalitnenia, ako aj zvýšenia jej dostupnosti. "Sociálna izolácia, obmedzenie fyzických kontaktov a ekonomická neistota negatívne dopadli na duševné zdravie ľudí naprieč všetkými vekovými kategóriami," vysvetlil rezort.

Podľa štatistík MZ najmenej štyri percentá obyvateľov trpia jednou či viacerými duševnými chorobami. "Zlepšenie starostlivosti tak nemá len medicínsky rozmer, ale aj spoločenský. Duševné ochorenia súvisia aj s chudobou, vzdelanosťou či kriminalitou," doplnil generálny riaditeľ sekcie implementácie plánu obnovy a odolnosti a reforiem Ján Krajči.