Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Rezort musí vrátiť milióny na elektronizáciu zdravotníctva

Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Martin Baumann

Peniaze pôjdu na iný projekt.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Milióny, ktoré boli pôvodne určené na projekt elektronizácie zdravotníctva, sa využijú na iný projekt Operačného programu informatizácia spoločnosti (OPIS). Ide o vyše 3,8 milióna eur bez DPH, ktoré musí ministerstvo zdravotníctva vrátiť po korekcii ministerstvu financií. Dôvodom má byť chýbajúci tender k časti projektu elektronického zdravotníctva.

"Ide o Národný projekt elektronické služby zdravotníctva. Bývalé vedenie ministerstva financií spolu s ministerstvom zdravotníctva rozhodlo o zmene pôvodnej zmluvy pri zastrešovaní daných služieb. Namiesto korektného postupu a vypísania riadneho verejného obstarávania však 27. októbra 2011 podpísali iba dodatok. Práve dodatok č. 2 je sporným bodom, ktorý má iba jedno riešenie, a to vrátenie plnej sumy, čiže 100-percentnú korekciu," uviedla dnes hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Čižmáriková. Na nutnosť vrátiť peniaze upozornil ako prvý týždenník Trend.

Súčasné vedenie rezortu viní zo situácie predchádzajúceho ministra Ivana Uhliarika (KDH), pričom pripomína, že sa v minulosti chválil úsporami na projekte eHealth. "Paradoxom je, že tento postup bol spoločným výsledkom dohody bývalého ministra zdravotníctva a ministra financií. Dnes bude spoločným postupom oboch ministerstiev vrátenie plnej výšky sumy," skonštatovala Čižmáriková.

Ako vyplynulo z vyjadrenia ministerstva financií, o peniaze z eurofondov Slovensko nepríde. "Prostriedky vrátené za predmetné pochybenie budú môcť byť použité na iné oprávnené výdavky v rámci OPIS," potvrdili pre TASR z tlačového odboru rezortu.

Exminister Uhliarik kritiku ministerstva pod vedením Zuzany Zvolenskej (nominant Smer-SD) odmieta. "Ministerstvo zdravotníctva vždy postupovalo v súlade s odporúčaniami ministerstva financií, ktoré je riadiacim orgánom projektu eHealth, čiže má dohľad nad financovaním projektu. Projekt sme odovzdali v stave, že sa dal do roka spustiť. Vyhovárať sa na svojho predchodcu po takmer dvoch rokoch vo funkcii je ďalšie zlyhanie Z. Zvolenskej," reagoval pre TASR.