Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

NA PRECHÁDZKACH OPATRNE: Začínajú sa prebúdzať kliešte

Ilustračné foto. Foto: TASR

Vzhľadom na rastúci trend kliešťovej encefalitídy na našom území zvážte aj možnosť očkovania, uviedol ÚVZ.

Bratislava 29. apríla (TASR) – Aktivita kliešťov narastá, tento rok ich výskyt zaznamenali už vo februári. Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje, že pri pobyte v prírode treba myslieť na ochranu proti nim. Pripomína tiež možnosť očkovania proti kliešťovej encefalitíde.

"Myslite na dovolenke a pri pobyte v prírode na ochranu pred prisatím kliešťa a pred infekciami, ktoré môžu prenášať. Vzhľadom na rastúci trend kliešťovej encefalitídy na našom území zvážte aj možnosť očkovania," uviedol úrad. Očkovanie odporúča najmä v lokalitách so zvýšeným výskytom hlásených prípadov kliešťovej encefalitídy a to v Banskobystrickom a Žilinskom kraji.

Najlepšou prevenciou infekcií prenášaných kliešťami je podľa odborníkov kombinácia očkovania proti kliešťovej encefalitíde, ochrany pred zaklieštením parazita, ako aj čo najrýchlejšie a bezpečné odstránenie kliešťa z tela.

Ide o parazity živiace sa krvou zvieracieho alebo ľudského hostiteľa. Majú viaceré vývinové štádiá. "Z vajíčka sa liahne larva a po nacicaní sa na hostiteľovi sa premení na nymfu. Nymfa sa po nacicaní krvi premení na dospelého jedinca. Nacicaná oplodnená samica nakladie vajíčka a hynie," vysvetlil ÚVZ.

Ozrejmil, že síce nie všetky kliešte šíria infekcie, je ale dôležité vedieť, že kliešťovú encefalitídu či lymskú boreliózu dokážu infikované kliešte preniesť na hostiteľa vo všetkých svojich vývinových štádiách. "Prisatého kliešťa si nemusíte všimnúť, pokiaľ ide o drobnú, prehliadnuteľnú larvu alebo nymfu," upozornila Jana Kerlik z odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici.