Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

MZ: Na predpísanie Paxlovidu a Lagevria stačí i antigénový test z MOM

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Pred nasadením lieku je potrebné potvrdenie ochorenia prostredníctvom PCR testu alebo antigénovým testom od niektorej z testovacích autorít, uviedlo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Bratislava 22. augusta (TASR) - Na predpísanie liekov Paxlovid a Lagevrio na liečbu ochorenia COVID-19 stačí aj pozitívny výsledok antigénového testu od niektorej z testovacích autorít. Ide o zariadenia ako napríklad mobilné odberné miesto, kde testovanie vykonáva vyškolený personál a pacient dostane o výsledku relevantný doklad. TASR o tom informovalo Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR. Na indikáciu liekov bol doposiaľ treba pozitívny výsledok PCR testu.

"Pred nasadením lieku je potrebné potvrdenie ochorenia prostredníctvom PCR testu alebo antigénovým testom od niektorej z testovacích autorít," uviedlo MZ. Domáci antigénový test podľa neho platiť nebude. Ozrejmilo, že pravidlá pre predpis liekov upravilo potom, ako na Slovensko minulý týždeň dorazilo 20.799 balení lieku Paxlovid.

Rezort vysvetlil, že i napriek dostatočným zásobám lieku sa chce vyhnúť negatívnym javom, ktoré komplikovali distribúciu antivirotík na Slovensku v minulosti. "Jedným z týchto javov bolo napríklad hromadenie liekov do zásoby, prípadne predpisovanie bez potvrdenia ochorenia," podotkol.

Liek Paxlovid je podľa neho určený pacientom s ochorením COVID-19, ktorí majú zvýšené riziko ťažkého priebehu ochorenia. "Patria medzi ne napríklad pacienti starší ako 60 rokov, pacienti s chronickým srdcovocievnym ochorením v štádiu srdcového zlyhávania, s cukrovkou s pokročilými chronickými komplikáciami, neurologickými ochoreniami, chronickými ochoreniami pľúc alebo artériovou hypertenziou," dodal. Liek Lagevrio je podľa neho k dispozícii v nemocniciach.